25 Oportunități | 36 Organizații

Asociația MetruCub din București organizează forumul „Cultura în educație”

În perioada 8-10 aprilie 2016, la ARCUB Gabroveni (str. Lipscani nr. 86-88 din București), Asociația MetruCub – Resurse pentru Cultură organizează forumul „Cultura în educație”, un eveniment care aduce în dezbatere importanța culturii în învățământul românesc. Sunt invitați părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții.

Cultura în educație la nivel național

Prima zi a Forumului este dedicată conectării culturii și educației la nivel național, aducând în prim plan profesioniști din ONG-uri culturale care realizează proiecte educative cu școlile în toată țara. Subiectele atinse de aceștia vor face referire și la sistemul de învățământ și cum acesta poate fi deschis spre colaborări culturale care să completeze programa școlară și abordările pedagogice tradiționale. Ziua va fi completată de ateliere de metode de lucru cu copiii din zona storytelling-ului, artei, muzeelor și filmului.

Cultura în educație în București

În cea de-a doua zi, proiectul se concentrează pe conectarea culturii și educației la nivelul Bucureștiului. Specialiști din partea inspectoratului școlar, a PROEDUS – Programul Civitas pentru școli, a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și consilieri școlari vor prezenta experiențe reușite și oportunități pe care profilul cultural al capitalei îl oferă pentru acest parteneriat între arte și patrimoniu-școală. Dezbaterea va fi urmată de prezentarea a două cercetări realizate de Centrul pentru Educație și Formare “Sintagma”: un ghid pentru cei care-și doresc să colaboreze cu școlile și o analiză de nevoi a profesorilor, ambele reprezentând puncte esențiale în dezbaterea despre colaborarea cu școlile. Ziua va fi completată de ateliere de metode de lucru cu copiii din zona muzicii, teatrului, implicării comunitare și artei contemporane.

Patrimoniul în educație

Ziua a treia este dedicată unui segment cultural aparte, educația prin și pentru patrimoniu. Acest subiect este deschis prin prezentarea proiectului „Lecțiile patrimoniului”, prin care o zonă condesată în istorie și monumente, cum este Piața Revoluției, se deschide școlilor prin activități educative aplicate în instituțiile și spațiile publice. Despre patrimoniu se va discuta apoi prin prisma pierderilor care se întâmplă odată cu dispariția sa, dar și a inițiativelor care își propun să introducă patrimoniul în școală prin ghiduri, manuale și opționale de sine stătătoare. Ziua a treia va fi completată de o dezbatere a copiilor și tinerilor care s-au implicat în organizarea sau au beneficiat de astfel de proiecte cu patrimoniu cultural.

Programul complet al forumului poate fi accesat aici sau aici.
Înscrierile se pot face pentru cele 3 zile ale evenimentului sau doar pentru unele dintre activități.
Înscrierile la Forum sunt gratuite, în limita locurilor disponibile și în ordinea înscrierii, accesând acest link.

Proiectul „Susține cultura în educație” își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști, organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.

Forumul este organizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE în România, prin Fondul ONG, al Administrației Fondului Cultural Național (prin proiectul Lecțiile patrimoniului) și al ARCUB.

Sursa: www.bookaholic.ro

« »