25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul – drum comun către o comunitate unită

Când eram copii, părinţii ne învăţau să ne împărţim jucăriile, creioanele şi jocurile cu ceilalţi copii, să ne jucăm împreună şi să avem grijă unii de alţii. Aceleaşi învăţături, adaptate puţin la vărsta actuală ar putea constitui cele trei reguli de bază pentru a face voluntariat. Organizaţiile non-profit exact asta ne învaţă: să împarţim ceea ce avem cu ceilalţi – fie că vorbim despre lucruri materiale, cunoştinţe sau experienţe – să lucrăm împreună şi să avem grijă unii de ceilalţi.

„Voluntarii sunt iubire pură în mişcare”, iar devotamentul şi perseverenţa sunt atuurile lor. Atunci când eşti voluntar, îţi laşi prejudecăţile, temerile şi dorinţele iluzorii în pragul uşii de fiecare dată când pleci de acasă cu scopul de a te implica în activităţi de voluntariat. Pentru noi, nu ajungerea la capătul drumului este importantă, ci fiecare pas pe care îl facem în direcţia lui. La fel ca şi cultivatorii, chiar dacă vrem ca la final să avem 100 de hectare de legume naturale, ne îngrijim de fiecare răsad în parte de parcă soarta omenirii ar depinde de el.

Ca voluntar, te bucuri de fiecare lucru bun din jurul tău, indiferent cât de mic este; fie un zâmbet, o îmbrăţişare sau un simplu „Mulţumesc!”, toate astea îţi dau puterea să continui pe drumul tău cu mai multă încredere în reuşită pe zi ce trece. Cea mai mare răsplată a noastră este lucrul bine făcut, şi dacă adaugi şi niste muncă în echipă pe lângă, opţii reţeta satisfacţiei garantate. De ce spun muncă în echipă? Pentru că atunci când lucrezi în echipă îţi primeşti răsplata pentru munca depusă, şi anume experienţa care vine din toate părţile – din munca pe care o depui, din cunoştinţele celorlalţi, din evenimentele care se întâmplă în jurul tău ş.a – şi care contribuie permanent la dezvoltarea ta personală.

Cu toate astea, în România, numărul de voluntari este foarte scăzut, pentru că – potrivit unui studiu realizat de către „Centrul de Marketing şi Prognoză Socială” în 2013 – oamenii fie au vieţile foarte ocupate (34%), fie nu sunt destul de informaţi despre drumurile pe care le pot urma (34%), fie nu reuşesc să gasească o cauză destul de importantă pentru care să lupte (16%). Tot CMPS, în anul următor, au aflat că doar 11% dintre participanţii la studiul lor cunosc cu adevărat ONG-uri locale. Deşi voluntariatul devine tot mai popular printre tinerii români, multe ONG-uri rămân necunoscute pentru românii de toate vârstele, mai ales din anumite categorii sociale. Astfel, numărul de voluntari rămâne la fel, cu toate că mereu e loc de mai multi.

Aşadar, pentru a ne da o mână de ajutor în drumul nostru de voluntari, dar şi pentru a creşte fiecare familie de voluntari care merge spre acelaşi scop, Asociaţia Romanian Youth Movement for Democracy din Bacău a început proiectul „STRONG”. Ne-am propus să creăm o punte între ONG-urile băcăuane, voluntarii acestora şi toţi cei ce vor să li se alăture în călătoriile lor către o comunitate mai bună, în timp ce spunem povestea voluntariatului tuturor celor din jurul nostru. Curioşii vor putea să se implice în oricare dintre activităţile din proiect, care sunt o oportunitate de a încerca diferite drumuri ca voluntar – ecologie, social, civic .

Ce mod mai bun de a aduce împreună cât mai multă lume împreună există astăzi decât lumea virtuală? Exact aşa ne-am gândit şi noi când am decis să construim puntea dintre oameni on-line, pe platforma Bee Strong, oferindu-le toate mijloacele necesare pentru a se găsi unii pe alţii, şi de a se ajuta reciproc, aşa cum făceam cu toţii când eram mici – fără să aşteptăm ceva în schimb.

Organizații

Înregistrează organizația ta pe Bee Strong

Înregistrează cont de organizație

Voluntari

Fă un profil de voluntar pe Bee Strong

Înregistrează cont de voluntar

« »