25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul ecologic şi mediul înconjurător

Voluntariatul a devenit un fenomen naţional, care activează şi motivează tinerii să se implice în lupta pentru diferite cauze care au acelaşi scop: o lume mai bună. În domeniul ecologic se desfăşoară numeroase activităţi, atât pe plan local cât şi naţional.

Ce îi motivează pe voluntari?

  • dorinţa de a trăi într-un mediu curat, sănătos şi preocuparea pentru fauna si flora naţională, aflată în primejdie din pricina dezvoltării industriale. Aceasta are ca rezultate negative defrişările masive, dispariţia unor specii de animale şi creşterea numărului de animale domestice abandonate şi poluarea.
  • descoperirea de noi informații despre mediul natural
  • grija și respectul față de mediul înconjurător
  • atașamentul față de un anumit loc pe care vor să îl protejeze

Voluntariatul în domeniul ecologiei şi a mediului devine din ce în ce mai popular, tinerii alăturându-se ONG-urilor locale în lupta lor pentru o natură vie, curată şi un mediu înconjurător sănătos. Acesta se extinde pe mai multe ramuri de activitate, fiind un domeniu destul de vast şi diversificat, care cuprinde o gamă variată de acţiuni şi iniţiative.

Iată câteva din categoriile largi:

  1. monitorizarea mediului – reprezintă seria de activități care au loc pentru a caracteriza și ține sub observație calitatea mediului înconjurător; această ramură face parte din domeniul cercetării și se desfășoară în județ, în cadrul ariei de protectie specială avifaunistica Lacul Bacau II. Aria cuprinde:147 de specii de pasari, mamifere, 12 specii de amfibieni si reptile si 22 de specii de pesti și este inclusă in situl Natura 2000 din anul 2007.
  2. restaurarea ecologică; din acest domeniu, cel mai adesea s-au înregistrat acțiuni de ecologizare, repopulare, plantare etc, ele având ca scop conservarea ecosistemelor și creșterea productivității lor; Această ramură s-a specializat în două categorii
  • una pentru ecosistemele naturale;
  • una pentru ecosistemele umane.

Ecosistemul urban Bacău are nevoie de intervenții pentru a-și putea desfășura viața într-un mod sustenabil. Aceste intervenţii pot avea loc pe diferite domenii, toate făcând contribuind la susţinerea ecosistemului urban băcăuan.

Un prim plan este cel al spațiilor verzi care necesită restaurare și îngrijire (ex. parcul dintre Cascada și Stadion). De asemenea, problema câinilor comunitari face parte tot din re-echilibrarea ecosistemului urban, iar dezvoltarea unei strategii pentru mobilitate eficientă și sustenabilă în cadrul orașului este extrem de necesară.

  1. educația despre grija față de mediul înconjurător este un domeniu foarte important, care merită dezvoltat în Județul Bacău, deoarece generațiile tinere sunt cele care vor prelua de la noi spațiul de viață, și tot odată sunt cele care vor influența mai departe dezvoltarea acestuia. Mijloacele prin care se desfășoară educația ecologică în municipiul Bacău sunt: prin intermediul cursurilor extra-curriculare incluse în programa anului școlari, sau prin sesiuni scurte care au loc în perioadele din an special dedicate educației non-formale (ex. săptămâna școala altfel). De asemenea, sunt ONG-urile desfăşoară numeroase activităţi ecologice la care sunt invitaţi tinerii, astfel încât să devină conştienţi de importanţa mediului înconjurător.

Aşadar, implicarea în acţiuni de voluntariat din domeniul ecologiei şi al protecţiei mediului devine mai mult decât o modalitate de petrecere a timpului liber, fiind un mod responsabil şi benefic de a asigura un mediu sănătos şi prielnic tuturor.

Organizații

Înregistrează organizația ta pe Bee Strong

Înregistrează cont de organizație

Voluntari

Fă un profil de voluntar pe Bee Strong

Înregistrează cont de voluntar

« »