25 Oportunități | 36 Organizații

Cum să ai o prezentare de succes!

Una din aspectele importante cu care are tangenţă orice om care vrea să-şi facă publică o idee, un proiect sau un plan este comunicarea. Fie că faci parte dintr-un ONG sau dintr-o instituţie privată, felul în care îţi prezinţi ideea poate aduce apreciere din partea publicului sau dimpotrivă dezinteres. Astfel, m-am gândit să punctez nişte idei care te pot ajuta să îţi elaborezi prezentări de succes.

Înainte de a face o prezentare în faţa unui public trebuie să vizualizezi mental mesajul global şi obiectivele pe care vrei să le îndeplineşti. Poţi să scrii pe hârtie câţiva termeni-cheie în jurul cărora o să îţi construieşti discursul. Este important să nu te pierzi în sintagme lungi şi cu multe posibilităţi de interpretare. Începe prezentarea prin a-ţi expune tema şi mesajul principal. Oferă câteva argumente prin care să demonstrezi de ce audienţa trebuie să însuşească informaţiile care urmează a fi expuse. Nu ezita să oferi audienţei posibilitatea de a alege pentru a evita ghinionul de a te percepe superior ei, dominator sau insuportabil. Poţi spune ceva de genul: după părerea mea, aceste motive sunt suficient de importante ca să ne capteze atenţia, dar numai voi, individual, puteţi decide dacă ceea ce o să expun are valoare sau nu. Dacă ai calificare în domeniul despre care vorbeşti sau ai mai multe activităţi prin care ţi-ai creat competenţa necesară, atunci spune asta publicului. Trebuie să te asiguri că audienţa nu este sceptică în privinţa ta.

Concentrează-te asupra începutului expunerii şi sfârşitului ei. Ai grijă să fie memorabile pentru că ascultătorii deseori au tendinţa să fie mai receptivi la început şi la sfârşit. Îţi poţi începe prezentarea printr-o întrebare directă prin care o să implici publicul sau poţi începe cu o glumă ca să înviorezi atmosfera. Ai putea arăta un obiect căruia să îi daţi diferite interpretări. Oamenii sunt mult mai atraşi de elemente vizuale, decât de sunete.
Îmi amintesc de un discurs pe care l-am ţinut la clubul Toastmasters Bacău despre femeie. Am început discursul prinr-o afirmaţie şocantă „Femeia nebătută e precum casa nemăturată!”. Chiar dacă am dezminţit pe parcurs această afirmaţie, am stârnit râsete în rândul publicului. Mai târziu cu unii dintre participanţi care m-am vazut la alte conferinţe, workshopuri, mă întrebau: „Tu eşti tipa care a avut un discurs despre cine este femeia, la Clubul de Public Speaking Bacău, nu-i aşa?” Asta înseamnă că discursul meu şi-a atins obiectivele.

Este la fel de important de a avea o încheiere memorabilă, pentru că mulţi pe parcursul prezentării îşi vor pierde din capacitatea de concentrare, iar când vor simţi că prezentarea ta se apropie de final, vor face un efort de concentrare pentru a evita fustrările din cauza că au pierdut timpul.

Nu exclude obiectivele din prezentarea ta. Oamenii caută adesea tehnici pentru a structura informaţia, dacă le veniţi în ajutor, aveţi mai multe şanse să fiţi memorabil. De asemenea, împărţiţi informaţia în etape. O autoare spunea că „mintea noastră este dependentă de logică şi ordine”. Repetiţia ideilor importante este esenţială, dar aveţi grijă să nu deveniţi agasant.

O altă tehnică simplă de a deveni memorabil este să corelaţi o informaţie nouă cu ceva ce audienţa cunoaşte deja. Învăţarea prin asociere este o metodă eficientă de a depozita informaţiile în zona conştientă a creerului. Puteţi, de asemenea, să veniţi cu exemple personale. Atunci când vorbiţi din propria experienţă,datorită încrederii, limbajul verbal şi cel nonverbal se asociază armonios şi asta convinge publicul.

Este foarte bine să aveţi o prezentare PowerPoint. Conform unui studiu 75% din activitatea de învăţare este realizată prin văz şi doar 15% prin auz. Flosiţi-vă creativitatea pentru a scrie un titlu neobişnuit. Puneţi pe slide-uri doar informaţia principală, nu încercaţi să le umpleţi cu texe pentru că devin obositoare. Dacă aveţi un text absolut necesar pentru public, spargeţi-l în fragmente. E bine să folosiţi în prezentarea voastră imagini, diagrame pentru a menţine atenţia. Aveţi grijă să nu vă oferiţi toată concentrarea asupra prezentării PowerPoint. De asemenea, folosiţi culorile, creerul adoră culorile, dar aveţi grijă să nu încărcaţi prezentarea şi astfel să devină iritantă. Nu uitaţi să verificaţi dispozitivele electronice, pentru că s-ar putea un simplu cablu să nu fie compatibil şi să vă strice toată prezentarea. S-a întâmplat la un workshop unde am participat ca boxele portabile să nu fie compatibile cu laptopul şi acest moment a provocat o îngrijorare suplimentară trainerului.

Limbajul corpului este, de asemenea, important. Trebuie să vă deplasaţi, să fiţi flexibil în mişcări. Nu pierdeţi contactul vizual cu publicul, dacă rataţi acest element, i-aţi pierdut pe toţi în telefoanele lor, pe facebook. Un truc simplu e să vă creaţi un triunghi imaginar deasupra frunţii care să cuprindă cele două extremităţi ale încăperii. Și nu uita, o pregătire minuțioasă este fundamentul succesului.

Sursa foto: port.ac.uk

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »