25 Oportunități | 36 Organizații

7 idei pentru a face o campanie de fundraising în perioada sărbătorilor de iarnă

Ştim cu toţii că foarte multe ONG-uri, în apropiere de sărbători, fac campanii de fundraising pentru a oferi un ajutor umanitar unui grup ţintă. Majoritatea organizaţiilor nonprofit nu au fonduri suficiente pentru a pregăti o campanie reuşită, dar au alte două resurse extrem de preţioase: voluntarii şi creativitatea. Astfel, m-am gândit să vin cu câteva idei de evenimente care pot fi create în mod miraculos cu aceste resurse.

  1. Expoziţie cu brăduţi şi decoraţiuni handmade

atmosfera-de-sarbatori-la-muzeul-national-de-arte-balul-brazilor-de-craciun-1386861780

Aţi putea organiza o expoziţie de Crăciun. Pentru acesta aveţi nevoie de o sală şi un parteneriat cu ONG-urile locale. Puteţi încheia un contract de colaborare cu o instituţie care să vă pună la dispoziţie o sală spaţioasă pentru o perioadă de timp. Aţi putea să vă asociaţi cu mai multe ONG-uri  şi să alegeţi o temă pentru expoziţia voastră. De exemplu: Brăduţi şi decoraţiuni pentru Crăciun. Astfel, fiecare ar putea să-şi creeze proprii brăduţi din diverse materiale, precum şi decoraţiuni handmade pe care să le expună în cadrul evenimentului. Pentru a face economii, aţi putea utiliza materiale reciclabile. Vizitatorii vor achita o sumă modică la intrare care va fi folosită pentru a cumpăra hăinuţe şi dulciuri pentru copiii unui orfelinat sau o altă cauză stabilită în comun cu ONG-urile locale.  Puteţi colecta voturi de la vizitatori pentru a vedea care sunt cele mai inspirate expoziţii, iar în ultima zi să anunţaţi câştigătorul celor mai frumoase obiecte expuse cu ocazia acestui eveniment. La final aţi putea organiza şi o licitaţie. Ideea a fost inspirată din cadrul camapaniei „Balul brazilor de Crăciun” organizată de către Asociaţia Obştească de peste Prut „Ca Lumea”, aflată deja la cea de-a  V-a ediţie.

  1. Ciocolată fierbinte şi prăjituri

Aţi putea să vă amplasaţi un cort al organizaţiei undeva într-o zonă cu vizibilitate şi să vindeţi ciocolată fierbinte şi prăjituri de casă. Puteţi să personalizaţi cortul cu decoraţiuni de Crăciun şi, de asemenea, să faceţi vizibilă cauza pentru care strângeţi fonduri. Pentru a oferi trecătorilor altfel de produse decât cele din market, puteţi să apelaţi la reţetele tradiţionale ale bunicelor. Mulţi orăşeni mai păstrează amintirea din copilărie a sărbătorilor petrecute la bunici, mirosul delicios al prăjiturilor de casă.

  1. Lumânări pentru sărbători.

12305916_1067924619893016_1009467686_n (1)

Aţi putea cumpăra lumânări simple pe care apoi să le decoraţi cu diverse materiale care
nu constă bani, precum nasturi, crenguţe, conuri de brad, boabe de grâu, piper negru, etc. Puteţi folosi culorI acrilice sau puteţi cumpăra ceară naturală cu care apoi să creaţi chiar voi lumânările, alegând şi forma dorită. Exemplu: http://ilovehandmade.ro/2012/04/26/cum-se-realizeaza-o-lumanare-decorativa/

Aceste decoraţiuni, ulterior, le veţi vinde pentru a obţine fonduri pentru cauza voastră.  Nu uitaţi să vă promovaţi micuţa afacere pe facebook.  Aţi putea crea un eveniment online, un filmuleţ care să conţină secvenţe din munca voastră şi de ce nu o pagină a cauzei unde să postaţi poze făcute la fiecare etapă a campaniei de fundraising. Puteţi folosi, de asemenea,  blogurile care sunt preocupate de artă şi promovarea hobby-urilor.

   4. Parteneriate cu diverse cafenele.

Se poate încheia diverse parteneriate cu cafenele din oraş prin care voluntarii unei organizaţii îşi iau anagajamentul de a aduce clienţi în schimbul unui comision  pentru fiecare persoană. Puteţi să propuneţi localurilor, de asemenea, şi strategii de promovare pe care să le efectueze voluntarii în schimbul unei donaţii.

  1. Organizaţi o luptă între două trupe.

Alegeţi două echipe  care să înveţe căte 6 cântece celebre. Pentru aceasta nu aveţi nevoie decât de  persoane cu auz muzical şi câte un chitarist în fiecare echipă. Organizaţi competiţia la un loc cu vizibilitate, de exemplu, în centrul oraşului. În timp ce echipele se întrec, cântându-şi piesele alese, două persoane pot trece pe la spectatori cu câte o pălărie în care să se colecteze bani.  Echipele pot fi de la două ONG-uri diferite care pot colabora pentru o cauza comună. Asiguraţi-vă că faceţi o bună promovare evenimentului, astfel încât să aveţi mulţi curioşi.

  1. Eveniment creat de voluntari în localuri

Puteţi organiza o seară de comedie sau o piesă de teatru emoţionantă, cu tematică de Crăciun pe care o puteţi juca în diverse cafenele, colectând, astfel la sfârşit bani pentru cauza voastră.  Asigutaţi-vă că aveţi suficient spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor.

  1. O seară de film cu popcorn de casă

movienight-picture-from-internet

Puteţi organiza o seară de film. Intrarea să fie pe bază de donaţii: bani, fructe, hăinuţe, jucării. Puteţi face floricele de porumb împreună cu voluntarii, pe care să le vindeţi cu scopul de a colecta bani.

Astfel, după cum ați putut observa, puteți face o mulțime de evenimente prin care să strângeți bani. Creativitatea, entuziasmul și perseverența sunt cheile unei campanii de succes!

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »