25 Oportunități | 36 Organizații

7 metode prin care să devii eficient

Într-o scrisoare trimisă către regele Neapolelui, Napoleon Bonaparte menţiona că timpul este marea artă a omului. Astfel, fiecare e recunoscut drept maestru sau amator în funcţie de cum îşi administrează timpul, cât de perseverent este în lupta de a obţine eficienţă în ceea ce face. De cele mai multe ori la originea eşecului nu stau banii, mai exact lipsa lor, ci administrarea incorectă a acestei resurse inimaginabil de valoroasă. Am ales să scriu despre timp, în primul rând dintr-o nevoie personală de a-mi restructura viaţa, de a-mi crea un program zilnic de care să mă bucur. Viaţa de oraş este una foarte dinamică. Noi oportunităţi apar la tot pasul şi dacă vrei să te dezvolţi, profitând de ceea ce îţi poate oferi acest mediu, rişti să ajungi copleşit de sarcini şi în cele din urmă să devii o persoană frustrată, aflată într-o alertă permanentă. Prin urmare, este foarte important şă îţi faci un plan zilnic de acţiune ca să eviţi alte lucruri care nu doar îţi complică viaţa, dar, de asemenea, te îndepărtează de aspiraţiile tale de viitor.

 Ajunsă dezorientată şi incapabilă să fac faţă unor sarcini care trebuie să mă ajute la dezvoltarea mea personală şi profesională, am început să caut informaţii care să mă inspire în schimbările pe care urmează să le fac. Astfel, am găsit ceva ce m-a făcut să exclam: „Cu asta trebuie să încep!”.

Din multitudinea de sarcini trebuie să o alegi pe cea mai importantă, cea mai grea, pe care o ai planificată şi să o execuţi. Este important să îţi începi ziua, făcând ceea ce nu-ţi place, pentru că anulând sarcina pentru mai târziu, rişti să nu mai ajungi la capat cu ea. Aceste sarcini fie nu vor fi terminate, fie vor fi amânate zile în şir şi vor ajunge să te urmărească, simţindu-le ca nişte bolovani în spate. De remarcat e faptul că tocmai aceste sarcini: „broaştele cele mai mari şi mai urâte”, cum le spune Brian Tracy, aduc cele mai multe rezultate. Valabilă este și zicala: „Ochii sperie, mâinile bucură”.

Trebuie şi vă faceţi o listă clară a priorităţilor. Motivul pentru care unii oameni au reuşit mai mult decât alţii este faptul că aceştia au avut o listă cu obiective extrem de clare de la care nu s-au abătut. Nu este suficent să vrei ceva, trebuie să îţi alcătuieşti un plan prin care să-l obţii.

Dacă vrei să devii eficient, trebui să începi prin a elimina activităţile şi lucrurile care nu aduc productivitate. Limitează-ţi timpul de stat pe Internet, de privit la televizor sau de vorbit la telefon, dacă eşti un înflăcărat al discuţiilor. Identifică acele lucruri care nu te ajută să evoluezi şi de care ai putea să te lipseşti. Expulzându-le din viaţa ta, vei rămâne cu blocuri imense de timp pe care le vei putea folosi pentru misiunea stabilită.

Foloseşte-ţi la maximum talentele şi abilităţile. A fi talentat înseamnă a-ţi place ceva specific să faci. De regulă, talentele noastre definesc sfera în care vrem să activăm. Nu trebuie să aştepţi norocul ca cineva să te remarce. Astfel de întâmplări se petrec la Hollywood, pe platoul de filmări, în rest trebuie să munceşti pentru cine vrei să devii. Începe de acum să îţi „exploatezi” talentele îţi vei creşte şansele să obţii un loc de muncă care să-ţi aducă satisfacţie. Gândeşte-te la simplul fapt că vei putea executa la locul de muncă sarcini, timp de opt ore, în fiecare zi, care să te inspire şi să îţi ofere posibilitatea de-a evolua.

 Acum că eşti tânăr, înscrie-te într-un ONG şi activează acolo. Se spune că repetiţia e mama învăţăturii, eu aş spune că practica este mama învăţăturii. Mulţii oameni sunt aşi la teorie, dar puţini o transpun în acţiune şi astfel nu îşi pot valorifica potenţialul la maxima capacitate. Pe astfel de oameni societatea îi numeşte „inadaptaţi”.  Nu de puţine ori o să auziţi vorbindu-se de oameni care au luat 10 la BAC sau licenţă, dar care sunt incapabili să lucreze pe domeniul lor şi, de asemenea, să se adapteze mediului de muncă.

Mai mult, se ştie că informaţiile pe care le acumulăm, creierul nostru le structurează. Pentru informaţia pe care nu o utilizăm sau la care apelăm rar, creierul obişnueşte să folosească funcţia „Delete”. Prin urmare, este foarte important să ne creăm circumstanţe unde transformăm cele învăţate în fapte.

De asemenea, refuză să te plângi şi să îţi oferi justificări. Fiecare om are bagajul lui de probleme, ceea ce însemnă că alţii nu vor putea să ţi le rezolve sau să-l facă pe psihologul tot timpul.Tu trebuie să identifici lucrurile care nu merg bine şi să încerci să vii cu noi schimbări. Pentru a te diferenţia de ceilalţi, trebuie să faci mai mult decât ţi se dă. Nu aştepta doar să te încadrezi în aşteptările pe care le au ceilalţi de la tine, trebuie să oferi mai mult. Să prezinţi servicii mai bune decât se aşteaptă superiorii tăi a fost şi un sfat venit din partea unei persoane care acum este propriul ei şef.

O altă idee de baza a unui om eficient e să înveţi să spui „Nu”. Din cauza faptului că ne vine greu să respingem a face o favoare sau de a îndeplini o sarcină care va da peste cap cele mai importante activităţi ale noastre, devenim adevăraţi hamali. Starea de oboseală psihologică care survine în urma prea multor activităţi, va ajunge să inhibe orice sursă de motivaţie. Astfel, a spune „Nu” la timpul şi momentul potrivit te poate scoate din multe încurcături.

Şi nu uita că pentru a acţiona eficient, trebuie să ai energie, iar pentru a avea energie, ai nevoie de odihnă! Ai grijă să te odihneşti suficient pentru a fi în forţă a doua zi. Nu uita, de asemenea, să te relaxezi! Rezervă o zi din săptămână activităţilor sau oamenilor care te inspiră. Uită de obligaţii, agenda zilnică şi alte planuri.

Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să devenii mai eficient în secolul vitezei și mai satisfăcut de ceea ce faci! Mult spor!

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »