25 Oportunități | 36 Organizații

Câteva sfaturi pentru a-ţi construi o echipă de succes!

Resursa umană pentru un ONG este cea mai valoroasă, motiv pentru care fiecare lider trebuie să ştie cum să gestioneze echipa astfel încât asociaţia să devină funcţională, mai mult, să fie una de succes şi să aducă o reală schimbare în comunitate.

Primul pas pe care trebuie să îl facă un lider este spre sine însuşi. Un adevărat lider trebuie să îşi clarifice atent care sunt abilităţile, calităţile şi competenţele care îl fac persoana de bază a echipei şi să şi le asume. Un lider bun este, în primul rând, o persoană influientă, calitate care este dobândită datorită a două lucruri importante: integritatea şi disponibilitatea de a investi în membrii echipei.

Cultivă integritatea

Integritatea este componenta de bază a conducerii pentru că aduce după sine încrederea. O persoană care nu îşi adaptează sistemul de valori după fiecare circumstanţă, ci îl menţine constant, devine un reper pentru ceilalţi. De aceea este important să ai un comportament adecvat atunci când te afli atât într-un cadru formal, cât şi în unul informal. A fi integru cu oamenii cu care nu se merită este o tărie de caracter pe care niciun voluntar nu o va trece cu vederea. De asemenea, nu ezita să cultivi integritatea în asociaţia ta. Cum faci asta? Începe prin a le spune în permanenţă membrilor care este viziunea organizaţiei, care sunt principiile după care se ghidează. Asigură-te că membri ştiu de ce se află acolo.

Asumă-ţi sarcini suplimentare

Pentru a-ţi motiva membrii, arată-le că eşti implicat. Asta înseamnă să îţi asumi sarcini suplimentare. Oamenii se implică atunci când îşi văd liderii pasionaţi. Mai mult, a fi voluntar şi a fi angajat sunt două lucruri diferite. Fiind angajat, execuţi nişte sarcini cu care ai fost de acord în contractul de muncă, fiind voluntar, ai nevoie de motivaţie pentru a face ceva pentru care nu o să primeşti recompensă. Majoritatea ONG-urilor care au mulţi membri activi au întâi de toate coordonatori care se implică mai mult decât le cere fişa postului. Unul dintre coordonatorii pe care îi cunosc, petrecea timpul la sediu până când ultimul voluntar îşi termina activitatea, reuşind astfel să închege o echipă puternică. Nu uita că atitudinea liderului determină atitudinea voluntarilor săi.

Oferă voluntarilor responsabilităţi de coordonare

Dacă eşti la început, trebuie să afli care este trecutul organizaţiei pentru a şti ce strategii de conducere să aplici, ce activităţi să faci. Solicită, de asemenea, ajutorul grupului. Nu îţi lua prea multe responsabilităţi pentru că scopul tău este să gestionezi eficient grupul, să creezi relaţii şi să creşti motivaţia voluntarilor tăi, nu să devii un om multifuncţional. În acest sens, oferă-le persoanelor cu influenţă în grup roluri importante. De regulă, în fiecare echipă există cel puţin o persoană care pune lucrurile în mişcare, identifică-l şi oferă-i responsabilităţi de coordonare. Aceşti oameni se fac uşor observaţi. În cadrul şedinţelor când vin cu o propunere, ceilalţi îi ascultă şi îşi exprimă adesea o atitudine favorabilă. Când vreţi să faceţi vreo activitate recreativă, majoritatea sunt de acord dacă vin şi ei.

Înlătură voluntarii care au scopuri străine în organizaţie

Analizează echipa pe care o ai în prezent. Ce atitudine au voluntarii faţă de Asociaţia ta? Vor să obţină doar avantaje personale sau să ducă misiunea la un bun sfârşit? Nu puţini dintre voluntari vor veni cu scopul de a obţine un certificat pentru o bursă şcolară, pentru a motiva nişte absenţe sau pentru a se vedea cu cineva. Voluntarii care au scopuri străine în organizaţie  este mai bine să plece decât să destabilizeze bunul mers al lucruilor.

Creează mentalitatea de echipă

 Întocmeşte o listă cu oamenii care ţi se par potriviţi pentru activităţile şi proiectele tale şi începe să creezi mentalitatea de echipă. Identifică punctele forte ale fiecăriua şi plasează voluntarii în poziţii potrivite. Într-una din asociaţii unde sunt membră, pentru a maximaliza placerea cu care voluntarii aleg să facă un lucru au fost create câteva departamente cu responsablităţi specifice, astfel încât fiecare voluntar s-a putut regăsi într-un tipar de activităţi plăcut lui. Identifică, de asemenea, veriga slabă a echipei şi vino în ajutorul ei. Unele organizaţii refuză să ia voluntari care nu au anumite abilităţi cerute, ceea ce din punctul meu de vedere este o greşeală. Mulţi tineri care au devenit piloni în ONG-urile lor, mi-au mărturisit că au evoluat mult în timp, că au alte abilităţi, experienţe şi alte viziuni. Prin urmare, concentrează-te mai curând să legi relaţii decât să cauţi candidaţii perfecţi. Poţi să îţi poziţionezi membrii după valoarea pe care o aduc organizaţiei şi apoi să te gândeşti cum poţi investi în ei astfel încât să le crească gradul de implicare.

Învesteşte în voluntarii tăi

I-aţi responsabilitatea de-a oferi mai multă valoare oamenilor tăi, puneţi deoparte timp şi bani. Promovează-le talentele, oferă-le un feedback pozitiv în public dacă este cazul, oferă-le mici premii pentru performanţa lor. Pentru ai ajuta să îşi atingă potenţialul, scoate-i câte puţin din zona lor de confort. Să nu îţi fie teamă dacă cineva în urma experienţelor ajunge să acţioneze independent. Multor lideri le este frică atunci când cineva acţioneză independent deoarece acesta ar putea pleca din organizaţie. Totuşi merită reţinut că nimeni nu pleacă din locul unde este preţuit şi apreciat. De asemenea, nu îţi fie frică de lideri sau oameni cu abilităţi mai bune decât tine. Scopul tău e ca să faci din organizaţie un adevărat mecanism de energie. Nu tu trebuie să fii mai bun, echipa ta trebuie să fie mai bună.

Leagă relaţii

Când am spus să îţi strângi bani, m-am gândit că o să ai nevoie de ei pentru a consolida relaţii sociale. Astfel, ieşi cu echipa undeva, faceţi activităţi împreună în timpul vostru liber. Pentru a fi o adevărată echipă trebuie ca fiecare individ să se identifice psihologic cu această structură. De asemenea, nu uita să analizezi permanent nivelul la care te afli.

Henry David Thoreau spunea: „Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul.”

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »