25 Oportunități | 36 Organizații

Cele trei etape de dezvoltare personală prin care poate trece un voluntar

Voluntariatul, această formă de învăţământ nonformal, îţi oferă ţie şi prietenilor tăi posibilitatea de a vă dezvolta o serie de abilităţi şi competențe într-un mediu sigur şi modern.

Am spus ţie şi prietenilor tăi?

Ei bine, voluntariatul ascunde în spatele diferitelor activităţi demarate de organizaţiile nonguvernamentale trei oportunităţi unice: posibilitatea de a te dezvolta pe plan profesional, oportunitatea de a ameliora o „rană socială” şi îţi mai oferă unicul prilej de a lega prietenii ce ar putea dura o viaţă.

Proiectul BeeStrong promovează oportunitățile de voluntariat din județul Bacău cu  scopul  de a veni în ajutorul ONG-urilor care își caută voluntarii pentru activitățile pe care le au în desfășurare, și în sprijinul celor care își doresc să se implice în comunitate, dar nu știu cum să facă primii pași spre acest domeniu.

Stadiile etapelor de voluntariat în care tu, tânărul implicat, urmează să îți începi sau să îți prelungești activitatea de voluntariat reprezintă componentele cheie ce contribuie la formarea unui viitor fericit și plin de diferite oportunități.

efectele voluntariatuluiPrima etapă de evoluţie al unui voluntar este aceea de „acomodare” cu fiecare dintre cele patru modele de voluntariat, și anume: Voluntariatul Civic; Voluntariatul Ecologic; Voluntariatul Cultural; Voluntariatul pentru asistenţă şi serviciile sociale.

Prezența ONG-urilor în sfera orientării profesionale a tinerilor din România este una extrem de importantă și indispensabilă societății. În prezent ne-a fost dovedit faptul că orientarea către o anumită profesie este dirijată cel mai adesea de anumite modele fanteziste sau idei ce sunt nerealizabile din cazua faptului că reprezintă decizii impuse de părinții tinerilor.

A doua etapă este aceea în care tu, voluntarul, deja ai izbutit în a-ți forma o opinie cu privire la direcţia domeniilor de voluntariat în care ai prefera să crești.

Cel mai probabil, această decizie a fost formată în urma analizării unor variabile precum cele materiale, sociale, emoționale și nu în ultimul rând, cele financiare. Fiecare dintre acești patru factori pot garanta prezența pe termen lung atât a unor satisfacții interioare cât și ale unora de ordin exterior.

Etapa numărul trei este aceea în care deja experimentatul voluntar îşi face alegerile în funcţie de modul în care îi sunt organizate priorităţile.

Acum că voluntarul este pe deplin informat, acesta are puterea de decizie ce îi permite să încline balanța preferințelor sale spre remedierea unei răni sociale, spre implicarea în activităţi de voluntariat ce vizează un domeniu profesional anume sau poate chiar în ambele direcții.

Dacă ești interesat să practici voluntariat, platforma www.beestrong.ro este un instrument creat să te ajute să-ți  identifici  activitățile de voluntariat care se pliază cel mai bine  personalități tale !

 

« »