25 Oportunități | 36 Organizații

Patru tipuri de voluntariat pe care le poți practica în timpul tău liber

Organizaţiile nonguvernamentale, (ONG-urile) oferă tinerilor din toată ţara frumoasa oportunitatea de a se implica în cele  patru tipuri de activităţi caracteristice voluntariatului.

Începând cu vârsta de 13 ani şi depăşind cu mult aceea de 25 de ani, ONG-urile demarează astfel de activităţi cu scopul de a îi ajuta pe cei tineri să îşi identifice sau să îşi cultive tot felul de abilităţi, priceperi sau orientări ce ar putea mai apoi deveni utile în decursul vieţii.

voluntariatulPrimul tip de voluntariat este cel civic şi implică acele activităţi care sunt implementate de cetăţeni în „spiritul comunităţii locale”, astfel fiind evidenţiată solidaritatea, unitatea şi toleranţa de care dă dovadă un anumit grup social. Un exemplu de voluntariat civic este organizarea unei activităţi de igienizare a parcării cartierului în care locuieşti.

Al doilea tip de voluntariat este cel ecologic şi se traduce prin capacitatea de iniţiativă a locuitorilor planetei Terra de a respecta, ocroti  şi proteja natura.

Acestea sunt câteva dintre activităţile ce influenţează într-un mod pozitiv mediului înconjurător: colectarea selectivă, plantarea de puieţi în zonele defrişate, agricultura ecologică, promovarea sacoşelor de pânză, organizarea de igienizări, mersul cu bicicleta şi nu în ultimul rând creşterea awerness-ului asupra importanţei  voluntariatului de tip ecologic.

Voluntariatul cultural este al treilea tip de voluntariat şi se ocupă cu promovarea culturii prin nenumărate moduri.

Tinerii pot opta pentru a face voluntariat  în cadrul festivalurilor de film, teatru, muzică şi de artă. De asemena, acest tip de voluntariat constructiv şi distractiv este compus si din alte câteva activităţi, precum promovarea literaturii, conservarea monumentelor, campanii de alfabetizare şi nu în ultimul rând campaniile pentru păstrarea tradiţiilor.

Voluntariatul pentru asistenţă şi serviciile sociale serveşte familiile şi copiii aflaţi în dificultate, oferă îngrijire socio-medicală, consiliere şi mediere pentru persoanele bătrâne, pentru cele fără adăpost şi pentru persoanele cu anumite dizabilităţi.

Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) alături de alte organizații non-guvernamentale județene oferă tinerilor oportunitatea de a se implica în diverse programme de voluntariat.

Pentru a afla care sunt oportunitățile existente de voluntariat la nivelul județului Bacău, accesează platforma www.beestrong.ro!

 

« »