25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntarii Centrului Regional de Ecologie împreună cu pescarii responsabili fac front comun împotriva braconajului

Una dintre organizaţiile nonprofit din Bacău luptă pentru conservarea fondului de pește și a diversității acvatice din zona naturală de acumulare Buhuși-Bacău-Bereși. Asociaţia este un fel de „Greenpeace” locală datorită măsurilor luate cu scopul de a proteja fauna şi flora unor regiuni aflate în custodia sa. Organizaţia despre care vorbesc este Centru Regional de Ecologie, constituită în 2002 şi condusă în prezent de un Consiliu Director format dintr-un preşedinte şi 4 membri voluntari. În prezent, asociaţia are 20 de membri activi și sute de participanţi la diverse activităţi, în special elevi din liceele băcăuane.

Cinci lacuri din Bacău se află sub protecţia Centrului Regional de Ecologie

Sub protecţia sa se află aria naturală de acumulare Buhuşi – Bacău – Bereşi în baza unei convenţii încheiate cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Situl este format din cinci zone, acestea incluzând prioritar lacurile Lilieci şi Bacău de pe cursul râului Bistrița şi lacurile Galbeni, Răcăciuni şi Bereşti de pe cursulad râului Siret. Deoarece braconajul piscicol este foarte practicat, voluntarii s-au angajat serios în lupta de combatere a pescuitului ilegal întrucât aceste lacuri adăpostesc specii de peşti ameninţate la nivelul Uniunii Europene. Folosind ambarcaţiuni cu motor, voluntarii monitorizează lacurile în diverse perioade ale zilei: atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, uneori în condiţii climatice severe, aşa cum a menţionat un voluntar activ din cadrul asociaţiei.

Patrimoniul piscicol ameninţat de băcăuani

Chiar dacă utilizarea şi comercializarea plaselor monofilament sunt interzise în România prin legea OUG 23/2008, precum şi pescuitul în habitatele naturale protejate, mulţi locuitori ai judeţului Bacău o încalcă la greu. Conform paginii de facebook al C.R.E, pe 5 decembrie au fost găsite 7 plase monofilament de aproximativ 500 metri. Pe 14 decembrie voluntarii au descoperit 2 pripoane, în lungime de aproximativ 300 metri, armate cu aproximativ 150 ancore, pe lacul Răcăciuni. Pe 20 decembrie volgfuntarii au scos plase monofilament în lungime de aproximatv 500 metri, reuşind să elibereze câteva kilograme de ştiucă, biban şi roşioară. Pe 23 decembrie membrii Centrului Regional de Ecologie Bacău împreună cu jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean au desfăşurat o altă acţiune de combaterea a braconajului, descoperind pe lacul Gălbeni 100 metri de plasă monofilament din care au fost eliberaţi aproximativ 15 kg de ştiucă, iar a doua zi de Crăciun, pe lacul Bereşti, a fost găsită 500 de metri de plasă.

C.R.E crează front comun cu autorităţile şi pescarii responsabili

În cursul anului 2015, Centrul Regional de Ecologie Bacău a desfăşurat 197 evenimente şi acțiuni de teren. Voluntarii au organizat concursuri de pescuit sportiv, ateliere şi tabără de fotografie, lecţii de ecologie în unităţile de învăţământ, campanii de ecologizare şi plantare. În perimetrul sitului Natura 2000 au fost derulate 135 de acţiuni de monitorizare. De asemenea, au avut loc 38 de acţiuni de teren pentru a combate pescuitul şi vânătoareeda ilegală precum şi tăierea arborilor. Pentru a putea fi aplicate sancţiuni, multe dintre acţiuni au fost realizate în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean şi Gruparea de Jandarmi Mobilă. C.R.E Bacău nu s-a limitat doar la combaterea dezastrului pe apele protejate, ci şi a ajutat activ ISU Bacău la căutarea unor persoane înecate.

În urma activităţilor de combatere a braconajului piscicol au fost găsite şi distruse peste 10 kilometri de plase de pescuit ilegale, zeci de ambarcațiuni artizanale sau alte ambaracațiuni utilizate de către braconieri, zeci de unelte de pescuit ilegale (paraşute, crasnice, pripoane), iar autoritățile competente au aplicat numeroase sancțiuni contravenționale şi au demarat cercetări penale în cauzele constatate.”, a afirmat un membrul al asociaţiei.

Faptul că tolerăm actele de braconaj, tolerăm distrugerea mediului ambiant, a resurselor de peşte şi în acelaşi timp încurajâm concurenţa neloială. Pescuitul ilegal nu este decât o altă piatră de moară la gâtul economiei, motiv pentru care ar trebui să ne pese atât de atitudinea noastră, cât şi de cea a vecinului.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »