25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Alexandru Blănaru

 „Ce este voluntariatul și care sunt avantajele lui?”, „Ce beneficii aduce munca de voluntariat pe termen lung?” Acestea sunt două dintre întrebările de bază pe care și le pune fiecare tânăr pentru care acest concept este o noutate. Astăzi vom afla despre oportunitățile pe care i le-a adus voluntariatul lui Alexandru Blănaru, tânăr antreprenor și angajat.

  1. Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai ? Dacă ești student(ă), unde? /dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Numele meu este Blănaru Alexandru, am 27 de ani, sunt căsătorit, fără copii. În prezent lucrez ca manager de proiecte în Asociaţia Valoare Plus şi dezvolt propria-mi afacere în paralel, numită Mentor Academy. Am terminat Administrarea Afacerilor la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, promoţia 2012.

  1. Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Am ajuns să fac voluntariat datorită unor prieteni care m-au introdus în acest concept nou pentru mine pe atunci. Am început pe timpul facultăţii, prin Liga Studenţească, iar apoi am continuat în diferite alte organizaţii.

  1. Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Printre abilităţile dobândite se enumeră: rezolvarea conflictelor, îmbunătăţirea comunicării, o atitudine deschisă, sociabilitate, capacitatea de a mă conecta cu persoana cu care interacţionez, vorbitul în public, web-design, planificare strategică şi altele.

  1. Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi?

În orice mediu de lucru, ai de a face cu oamenii, astfel prin munca de voluntariat mi-am dezvoltat semnificativ latura relaţională, care mi-a facilitat o bună comunicare cu angajatorii mei. Datorită acestui fapt, nu am ratat niciun interviu de angajare până acum. Chiar în ciuda faptului că toţi din jurul meu se plângeau că nu găsesc de muncă, în timp ce eu eram la serviciu, un alt potenţial angajator a venit la mine să-mi ofere un alt loc de muncă. Oamenii de valoare sunt întotdeauna căutaţi şi rari în zilele noastre. Toată lumea caută oameni capabili, care sunt în stare să scoată rezultate, inclusiv eu.

  1. Unde ești angajat și ce faci acolo?

Momentan sunt angajat în Asociaţia Valoare Plus ca şi coordonator de voluntari şi manager de proiecte. Aici fac munca birotică, organizez evenimente publice, coordonez voluntari, campanii de fundraising, web-design, grafic-design şi altele. De asemenea, am şi calitatea de trainer intern. Astfel, învăţ copiii şi voluntarii implicaţi în proiectele asociaţiei cum să-şi dezvolte virtuţile caracterului.

  1. Ce rol are voluntariatul pentru tine?

Voluntariatul are un rol foarte important pentru mine, pentru că mi-a oferit atât de multe în viaţa mea. Chiar dacă acest lucru nu se vede pe termen scurt, relaţiile legate îţi asigură în viitor oportunităţi unice. Este una dintre cele mai bune activităţi, care în ciuda faptului că este focalizată pe ajutorarea altora, universul îţi întoarce dublu în timp.

  1. După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Depinde de ce fac ca şi voluntari. Dar în orice caz, şansele sunt mult mai mari de angajare dacă persoana a făcut voluntariat. Acest lucru se simte în atitudinea persoanei care oferă caracterului acel ceva care te atrage la persoană. Totuşi, dacă faci voluntariat doar ca să-ţi ocupi timpul şi nu-ţi dai silinţa să înveţi lucruri noi, valoroase pentru viitor, voluntariatul nu te va ajuta cu nimic. Totul constă în voinţa persoanei.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »