25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Cristian Ghingheș

In the event you don’t find out how to successfully begin with your informative article or where to search for encouraging data, we’ll be happy to assist you. While a few might involve essay writing a skill, however if a person knows the plans and tricks and has the capacity to perfect them, essay writing may possibly not be this kind of challenge. It will be possible to buy argumentative informative article in their site. If you’re given a specific article composition, it is recommended to recognise it really isn’t the easiest action to deal with absolutely. Argumentative essay is genuinely a work at which the creator is needed to express a notion. Composing qualitative article is an intricate job, as it takes the leading pay someone to write my research paper existence of quite a few expertise at the identical time. Everything you are able to complete is move as a result of previous documents and see how they have been ordered to detect how you ought to find the job done.

Pentru că mulți tineri rămân încă reticenți în privința beneficiilor pe care le pot obține în urma experienței de voluntariat, m-am decis să iau câteva interviuri de la tineri pe care voluntariatul i-a ajutat să se încadreze în câmpul muncii. Unul dintre ei este Cristian Ghingheș. 

  1.Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai? Dacă ești student(ă), unde? Dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Sunt Cristian Ghingheș, am 22 aproape 23 de ani, fac un tip de blogging pe care eu îl numesc jurnalism cetățenesc, îmi place să fotografiez, să merg cu bicicleta și vreau să cred că mă mai pricep la reprezentarea intereselor tinerilor. Am terminat Administrație publică la București, iar acum continui cu un master în domeniul Managementului organizațiilor și serviciilor publice. În momentul de față gestionez o serie de “isprăvi” civice pentru tineri, pe de o parte și pentru băcăuani, pe de altă parte.

  1. Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Am început să fac voluntariat în clasa a XI-a, în calitate de reprezentant ales al elevilor din județul Bacău. Totuși, prin informațiile pe care le-am oferit pe blog de-a lungul timpului aș putea spune că fac benevol lucruri pentru comunitatea locală încă de la 14 ani, când am început să scriu pe Kristofer.ro.

  1. Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Nu pot spune că am dobândit taina lucrului în echipă deoarece știam asta deja de la fotbal, sport pe care l-am practicat la nivel de performanță până în clasa a X-a inclusiv, însă cred că voluntariatul mi-a dat în primul rând o mai multă încredere în ceea ce sunt și ceea ce pot face. Apoi, voluntariatul m-a învățat să gândesc la o scară mai mare, adică să reușesc să privesc dincolo de ograda mea și să îmi îndrept atenția spre lucrurile și oamenii din jurul meu, din comunitate, din societate până la urmă.

  1. Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi? Unde ești angajat și ce faci acolo?

Oarecum angajat. Încă sunt student și nu știu dacă vreau neapărat ca după terminarea studiilor să mă angajez undeva deoarece mai degrabă cred că aș vrea să dezvolt eu ceva (și nu mă refer acum ca antreprenor). Dar am un job part-time la publicația online Urban.ro, unde scriu materiale pe nișa de muzică electronică. Iar partea cea mai tare e că am ajuns să fiu plătit pentru redactarea de știri despre un domeniu pe care încă îl privesc ca pe un hobby în urma articolelor pe care le publicam pe blogul meu personal.

Făceam voluntariat pentru comunitatea trance din România. Mergeam la evenimente muzicale trance și progressive și nu doar că scriam recenzii de la aceste petreceri nișate, dar făceam și tracklisting (notam toate piesele puse de DJ-i) pentru că eram la curent cu toate noutățile din domeniu. Fac în continuare acest lucru, însă nu pe blogul personal, ci pe Urban.ro, unde redactez aproape zilnic știri despre cele mai noi evenimente și materiale discografice din zona dance.

   5. Ce rol are voluntariatul pentru tine?

În speranța că ceea ce fac eu în momentul de față se numește voluntariat, încerc să rezolv diverse probleme ale comunității băcăuane și ale tinerilor, prin voluntariat și implicare civică. Nu am nicio problemă cu cei care fac voluntariat de tip social, însă mie nu mi se potrivește această zonă. În schimb, mă simt excelent cu ceea ce fac acum: inițiez, gestionez și pun umărul la inițiative prin care eu și alți tineri încercăm împreună să influențăm politicile publice. De exemplu, la Bacău mă lupt în momentul de față pentru realizare de piste pentru bicicliști în oraș și pentru constituirea fondurilor de tineret la nivelui Consiliului Local și Consiliului Județean. Asta după ce am reușit recent să conving consilierii locali să abroge taxa abuzivă de 5 lei/pagină pentru informațiile de interes public. Așadar, făcând voluntariat putem schimba dacă nu lumea, măcar vecinătățile noastre.

   6. După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Cu siguranță au șanse mai mari să se angajeze față de cei care nu au făcut voluntariat, însă aici aș nuanța puțin. Cred că tinerii ar trebui să facă voluntariat în organizații care corespund pasiunilor lor. Îți place medicina? Mergi la Crucea Roșie sau, dacă te primesc autoritățile, la spital sau la Serviciul Județean Ambulanță! Crezi că îți place teatrul? Bate la ușa celor de la ID Fest sau aderă la una dintre cele 4 trupe de teatru locale pentru adolescenți! N-am să-i înțeleg niciodată pe cei care fac voluntariat de ochii lumii, iar acum mă refer la acei tineri care bifează astfel de experiențe doar pentru că “au nevoie la dosar” (pentru facultate) sau pentru că le crește punctajul pentru bursele de performanță școlară.

Nu în cele din urmă, cei care ne citesc trebuie să știe că avem și o Lege a voluntariatului care obligă angajatorii să recunoască voluntariatul ca experiență profesională. Tocmai de aceea insist ca activitatea de voluntariat să se desfășoare în acel domeniu pe care tânărul vrea să îl urmeze la facultate și mai apoi în carieră. Astfel, orele de voluntariat vor fi relevante în fața angajatorului nu doar pe hârtie, ci și în practică. Până la urmă, cu toții suntem supuși la aceeași întrebare: ce știi să faci?

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »

One thought on “Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Cristian Ghingheș

Comments are closed.


Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


  • _ga
  • _gid
  • _gat

Nu accept
Accept