25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Dumitru Godina

Din testimonialele avute de la persoane implicate activ în activităţile de voluntariat, putem concluziona că voluntariatul este un instrument eficient de formare a personalităţii, iar tinerii ulterior îşi pot valida competenţele dobândite prin aceste activităţi la locul de muncă. În continuare vă prezint un interviu realizat cu un tânăr student care este angajat la o firmă de IT şi care, în acelaşi timp, este foarte implicat în diverse proiecte. 

1.Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai ? Dacă ești student(ă), unde? /dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Îmi întorc capul atunci când cineva îmi spune Dima, Dumitru, Dumitraș, Mitruț, Gospodima (mai nou), etc. Îmi place să spun că vârsta mea este compusă din petale colorate, anul acesta o colorez pe cea de-a douzeci și una petală.

Obișnuiesc să mă trezesc dimineața și să visez, să citesc, să mă plimb cu bicicleta, să fac ceea ce simt, să călătoresc și să-mi petrec timpul la un ceai cu povești frumoase. Pe corpul petalei ce o colorez în acest an se regasește și o porțiune mică, gri, de monotonie a Universității Politehnice din Timișoara pe care încerc să o schimb, o ramură informatică de care sunt pasionat și cu ajutorul căreia voi reuși să creez lucruri frumoase atât pentru mine, cât și pentru ceilalți dar, în același timp, îmi voi satisface nevoia de a fi creativ.

 2.Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Întâmplator am avut o tangență frumoasă cu o activitate de voluntariat care ulterior a devenit nu doar plăcută, ci şi constructivă. Împreună cu câţiva dintre prietenii mei am acceptat invitația unui tânăr de a participa la câteva workshop-uri, iar de atunci a început toată povestea. Ulterior, eu și prietenii mei am devenit voluntari ai asociației pe care o conducea acel tânăr, numele ei fiind Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA).

3.Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Mult prea multe lucruri le-am învățat făcând voluntariat, experimentând și având ocazia să fac ceea ce simt și să învăț de la cei care cu drag împărtășeau din experiențele lor. Activitățile de voluntariat m-au ajutat să accept provocări, să acționez ca și cum ar fi imposibil să eșuez, să mă deschid către oameni, să gândesc în afara unor limite impuse de către „un cineva” și, cel mai important m-au ajutat să mă exprim liber, corect și frumos. De ce? Pentru că acolo am avut ocazia să mă dezvolt experimentând și acceptând provocari și alte lucruri noi.

4.Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi?

Nu m-am angajat pentru că am facut voluntariat ci, mai degrabă, mi-a facilitat munca și interacțiunea dintre mine și ceilalți colegi de serviciu. În schimb, experiența de voluntariat și-a pus amprenta pe parte de scriere și implementare a unor proiecte pentru tinerii din comunitatea băcăuană, printre aceste proiecte se numără: „Little Free Library Bacău”, „MagicBox”, „Take a book. Return a book la Colegiul Henri Coanda din Bacău”, „Public Speaking”, etc.

5.Unde ești angajat și ce faci acolo?

 Sunt partener într-o firmă IT, iar printre responsabilitățile mele se numără crearea și administrarea unor site-uri web. Adica, lucrez la design-ul site-ului astfel încât să îndeplinesc cerințele unui client. Bucuria pe care o obțin din această activitate este atunci când sunt satisfăcut atât eu, cât și clientul de rezultatul unor îmbinări de limbaje de programare.

6.Ce rol are voluntariatul pentru tine?  

 Cu certitudine pot să spun că voluntariatul a început să aibă un rol important și constructiv pentru dezvoltarea mea personală și profesională. Datorită experiențelor pe care le-am acumulat am reușit să fac foarte multe lucruri, să-mi duc spre implementare ideile de proiect, să mă implic în foarte multe activități, să călătoresc și să cunosc tineri.

7.După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Cred că activitatățile de voluntariat te ajută efectiv să te dezvolți multilateral și iți oferă o gamă largă de oportunități de dezvoltare atât personală cât și profesională. Cu cât ai mai multă experiență din urma unor activități de voluntariat ,cu atât mai bogat spirtual poți fi. Voluntariatul este ca o prăjitură de care nu te poţi sătura, iar oportunitățile de angajare, luând în considerare și noua lege a voluntarului, sunt estimate ca fiind palpabile.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »