25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Gabriel Carnariu

If you question how exactly order essay online to purchase a research newspaper, we’re prepared to assist you along with some issues! If you really don’t understand where to get a research paper, then seem no longer. Producing a research paper can be a very intimidating job. At the proceedings you’re wondering just how exactly to purchase custom search paper, here’s a quick guide which will help you personally.

Pentru că multe beneficii ale voluntariatului nu sunt cunoscute, continuăm seria de interviuri cu tineri pentru care voluntariatul a fost instrumentul cel mai eficient de dezvoltare personală și profesională. Astăzi vom afla despre experiențele deosebite acumulate în cadrul activităților de voluntariat de la Gabriel Carnariu.

1. Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai? Dacă ești student(ă), unde? Dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Mă numesc Gabriel Carnariu, am 22 ani și locuiesc într-un frumos și liniștit sat, din proximitatea municipiului Bacău, pe nume Dumbrava (Itești). Sunt absolvent al Facultății de Științe economice, specialitatea Marketing din anul 2015 în cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Cele mai importante hobby-uri pentru mine sunt muzica populară, sunt solist de muzică populară în timpul liber, călătoriile, ador să vizitez orașele, să descopăr oamenii, să îi înțeleg și petrecerea timpului alături de oameni de calitate, de la care pot să învăț și prin care pot să mă descopăr.

În prezent sunt coordonator de voluntari în cadrul Asociației „Un Zâmbet” Bacău și spun cu toata inima că această oportunitate mi-a oferit șansa să lucrez cu o echipă minunată de oameni serioși și doritori să se dezvolte personal, social și profesional. Pe lângă alte activități, precizez că îmi place să lucrez cu copiii, astfel că până în prezent am coordonat un cor de copii din satul Dumbrava pe care i-am pregătit timp de peste 1 an și jumătate să cânte în strana Parohiei Ortodoxe „Sf. Dumitru”, din localitate, dar cu care am fost prezent și în alte contexte, cum ar fi spectacole de colinde, de 8 Martie, ș.a.

2.Cum ai ajuns să faci voluntariat?  

Prima oara am intrat în contact cu voluntariatul în liceu, datorită unui grup minunat, coordonat de doamna profesoară Anca Stamatachi, în Colegiul N.V.Karpen din Bacău. Aici, alături de tinerii colegi, am descoperit frumusețea voluntariatului, a implicării în activități care să te ajute să te depășești de la o zi la alta și să descoperi oameni și lucruri la care nu te-ai fi gândit. Ulterior, tot în cadrul liceului, m-am implicat în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor, timp de 3 ani, având funcția de vice-președinte, fiind prezent într-o gamă variată de activități specifice, și în cadrul postului de radio al liceului „Radio Adolescența”, unde am fost realizator de emisiuni.

După finalizarea studiilor liceale am continuat să fac voluntariat în cadrul Ligii Studențești a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău pe o perioadă destul de scurtă. Apoi, mi s-a oferit oportunitatea să fiu realizator de emisiuni radio în cadrul Radio UNSR al universității. După tot acest traseu, am ajuns „la porțile” Asociației „Un Zâmbet” Bacău unde, după o perioadă în care am descoperit organizația în calitate de voluntar, am avut oportunitatea să creez un grup de voluntari, având șansa să încep pentru prima oară activitatea de coordonator de voluntari.

 3.Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Pe parcursul desfășurării activităților de voluntariat, am observat faptul ca acestea îmi oferă oportunitatea să mă descopăr. Și cum un om este mai puternic cu cât se cunoaște mai bine pe sine, atunci am hotărât să mă implic mereu în activități care reușesc să mă scoată din zona mea de confort, care pot să mă facă mai puternic, competent și cu noi viziuni asupra vieții.

Voluntariatul mi-a dezvoltat motivația de a fi mai bun față de ziua de ieri și mai pregătit să recunosc că sunt mai puțin pregătit decât voi fi în ziua de mâine. Voluntariatul m-a dezvoltat, o spun cu toată sinceritatea, și m-a făcut să înțeleg că trebuie să mă accept așa cum sunt fără a epata în vreun sens. Recunosc că aceste lucruri le-am învățat pe parcurs și a fost un proces destul de lung, dar care în fiecare zi îmi oferă rezultate uimitoare. Voluntariatul mi-a oferit șansa să descopăr oameni frumoși și să socializez cu ei. Este unic momentul în care sunt atent la valoarea fiecărui om cu care interacționez și ajung să îi descifrez talentul lăsat de Dumnezeu. Știu că prin diverse activități am început să cred că fiecare om are un dar pe care trebuie să știe să și-l folosească, însă înainte de toate, să și-l descopere. Astfel am ajuns să îi accept pe oameni, așa cum sunt ei, poate de aceea îndrăgesc atât de mult să lucrez cu copiii, dar în mod special cu tinerii, fiindcă simt că au ceva de transmis, au o vibrație unică pe care vor să o dăruiască tuturor. Voluntariatul m-a învățat să ascult și să înțeleg nevoile oamenilor. Voluntariatul m-a maturizat. Voluntariatul m-a convins că nu este bine sa fii ipocrit in societate.

 4.Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi? Unde ești angajat și ce faci acolo?

Sunt acum, ceea ce sunt, datorită voluntariatului. Nu sunt necesare foarte multe cuvinte pentru a exprima cum te ajută voluntariatul la angajare. Pe mine activitățile voluntare m-au format și mi-au deschis ochii cu privire la ce vreau să devin din punct de vedere profesional. M-am lăsat învăluit de oportunitățile create pentru a fi modelat și a știi că ceea ce fac în prezent, profesional vorbind, o fac din toată inima și cu toată pasiunea.

Sunt angajat de mai bine de 2 ani în cadrul Asociației „Un Zâmbet” Bacău, având astfel primul meu job plătit. De fapt, mint! Cu o lună înainte de a fi angajat în cadrul asociației am lucrat la o măcelărie. Oho, ce experiență! Aici am învățat să apreciez banii munciți și să trag tare ca să fiu bun în viață. Am fost și sunt norocos, ce să zic, dar sunt sigur că Dumnezeu a avut un gând cu mine și nimic nu a fost și este întâmplător. De ce spun asta? Fiindcă am ajuns să îmbin pasiunile mele cu locul de muncă, acest lucru datorită faptului că în organizație principalele mele activități au reprezentat coordonarea voluntarilor, activităților dar și „treaba de birou”, care înseamnă scriere proiecte, rapoarte, comunicare și promovare și multe altele. Acum, încep să vorbesc la trecut despre ce a fost AZB-ul pentru mine, pentru că urmează să plec într-o noua experiență de voluntariat, în Irlanda, prin programul de finanțare al Comisiei Europene, Eramus+ – Serviciul European de Voluntariat, unde voi desfășura un stagiu de 11 luni de voluntariat în cadrul Donegal Youth Center.

5.Ce rol are voluntariatul pentru tine?

Rolul voluntariatului este important pentru mine, fapt pentru care îmi asum această plecare în Irlanda. Știu că are rol de formare și descoperire a propriei mele persoane. Este tot ce are nevoie un tânăr pentru a crește. Pentru că voluntariatul îți oferă ocazia să iubești, să experimentezi, să faci lucruri trăsnite, să fii cultivat și educat. Prin voluntariat le poți încerca pe toate. Să avem grijă, totuși, cu ce ne alegem în urma fiecărei experiențe

6.După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Activitățile de voluntariat te modelează ca om și pun o amprentă puternică asupra personalității. De aceea, recomand fiecărui tânăr voluntar să aibă grijă unde și cum face voluntariat pentru că oamenii, activitățile și trăirile pe care le experimentezi în contextul creat de organizația „X” în mod cert te va modela. Sunt mulți tineri, pe care îi cunosc personal, care fac voluntariat că „așa-i la modă”. E timp irosit aiurea! Fă voluntariat, tinere fiindcă vrei să crești, vrei să devii mai bun, vrei să te înconjori de oameni de calitate, vrei să experimentezi, vrei să arăți societății că SE POATE! Aceste lucruri îți asigură o nouă viziune despre tine, despre viață. Când vei respecta aceste lucruri, nu vei avea nevoie de cuvintele mele sau ale altora pentru a știi ce carieră să urmezi. Îți vei da singur seama, fiindcă te-ai modelat frumos și devii răspunzător, prin maturitate, pentru ceea ce alegi în viața să profesezi. Succes!

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »

One thought on “Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Gabriel Carnariu

Comments are closed.