25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Petronela Bordeianu

Pentru unii voluntariatul este un concept la modă, pentru alţii o parte din viaţa reală. Unii sunt sceptici în privinţa abilităţilor pe care le poţi dobândi, alţii susţin cu încredere că aceste activităţi îţi formează personalitatea. Ce înseamnă volutariatul şi de ce să-l practici veţi afla astăzi de la Petronela Bordeianu, băcăuana care se implică activ în viaţa comunităţii din Berlin.

  1. Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai ? Dacă ești student(ă), unde? /dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Mă numesc Petronela Bordeianu, am 27 de ani și am terminat studiile de master la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul UAIC Iași. De mică am fost o împătimită a muntelui și a ieșirilor în natură și am ca pasiuni pictura și sportul. În ultimii ani mi-am ocupat timpul cu diferite proiecte cu tematică geografică, proiecte de participare publică și proiecte în domeniul intercultural.

  1. Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Am început din primul an de facultate când am devenit membru activ în Liga Studenților de la Geografie și Geologie. Cu această asociație am organizat și participat la diverse activități locale pentru publicul studențesc din Iași: ecologizări, campanii de strângere de fonduri pentru persoane defavorizate, competiții, festivaluri studențești, campanii de informare și dezbateri. În același timp, LSGG făcând parte din asociația europeană EGEA, am avut ocazia să mă implic și în proiecte internaționale; astfel am organizat evenimente cu și pentru tineri din diverse țări europene.

  1. Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Prin voluntariat învăț continuu, de exemplu, în primii ani am dobândit abilități de lucru în echipă, am învățat apoi să coordonez echipe, să găsesc tehnici creative de comunicare, de motivare și de rezolvare a conflictelor. Una dintre cele mai valoroase competenţe este cea de a comunica și lucra într-un mediu internațional datorită numeroaselor oportunități de a călători pe care le-am avut ca voluntar. Sigur, abilitățile menționate se pot forma și în alte medii decât prin voluntariat însă experiența de a învăța împreună cu alți oameni care vor și luptă pentru aceeași schimbare e mult mai intensă și mai motivantă decât un curs de tehnici de comunicare predat la universitate.

  1. Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi?

Diferitele sarcini pe care le-am dus la capăt de-a lungul anilor m-au ajutat să descopăr ce pot să fac bine și în ce domeniu îmi doresc să continui. Pe de altă parte am descoperit și acele sarcini în care nu mă regăsesc sau care nu mă motivează.

  1. Unde ești angajat și ce faci acolo?

Sunt angajată la ResearchGATE, o platformă gratuită pentru cercetători din domeniul științific. E un job part-time de management pentru o cauză foarte bună după părerea mea – permite accesul la publicații și la informații științifice de ultimă oră. Timpul liber îl dedic unor proiecte de voluntariat la care lucrez cu echipe internaționale: Map Me Happy, o grădină urbană comunitară și organizarea de evenimente pentru EGEA în Berlin.

  1. Ce rol are voluntariatul pentru tine?

Voluntariatul, în primul rând, schimbă oamenii în bine, îi ajută să aibă încredere, să fie mai pozitivi când caută soluții și creează prietenii pe viață. Nu e doar o muncă neplătită, e un întreg proces de dezvoltare în care zâmbetele și amintirile sunt cea mai bună răsplată.

  1. După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Experiența practică este destul de importantă la angajare. E deja cunoscut faptul că mulți angajatori apreciază un CV bogat în competențe, premii sau distincții obținute prin voluntariat. O persoană care face voluntariat are mai multe posibilități să se integreze în descrierile unor joburi, este mai flexibilă decât alți candidați, se remarcă prin competențe de comunicare la interviul de angajare și nu în ultimul rând, inspiră încredere.

Ce ar trebui să înțeleagă tinerii este și faptul că experiența dobândită în cadrul activităților de voluntariat nu garantează din start jobul visat, dar oferă mai multe șanse în găsirea acestuia. Odată angajat, un tânăr (fost) voluntar se adaptează mai ușor la diferite situații și poate avea rezultate mai bune decât ceilalți. În opinia mea aceasta este valoarea adevarată a voluntariatului, nu înșiruirile de pe CV la angajare.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »