25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Răzvan Popovici

Pentru a scoate în evidență beneficiile pe care le aduce voluntariatul, continuăm seria noastră de testimoniale oferite de tinerii de succes care au făcut cu pasiune voluntariat. Astăzi vom afla mai multe despre oportunitățile pe care ți le oferă voluntariatul de la Răzvan Popovici.

     1. Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai? Dacă ești student(ă), unde? Dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Mă numesc Răzvan Popovici, am 23 de ani, mi-am terminat studiile la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea Științe economice, specialitatea Marketing. Actualmente sunt masterand la Universitatea din Bologna, Facultatea Economie, profil Resurse economice și dezvoltare sustenabilă. Ce ține de hobbyuri, iubesc să citesc literatură pentru dezvoltare personală și psihologie, îmi plac mult activitățile sportive, în special fotbalul și joggingul și, de asemenea, îmi place mult să gătesc.

  1. Cum ai ajuns să faci voluntariat?

Eram în clasa a 10-a când structura Consiliul Elevilor începuse să devină chiar a elevilor și atunci, fiind șef de clasă, am reușit să mă implic în diverse activități, făcând astfel voluntariat pentru colegii mei. Mai târziu am ajuns trainer în cadrul Consiliului Elevilor unde îi formam pe copiii care candidau pentru diverse funcții, oferindu-le cursuri de comunicare, persuasiune, negociere, cum să-ți planifici eficient timpul, etc. Apoi am fost coordonator în cadrul grupului de cercetași Sf. Nicolae Bacău. Am continuat formarea mea de voluntar la Asociația Habitat for Humanity. De asemenea, am colaborat și cu Asociația Rotaract. Un proiect de suflet a fost înființarea grupului de debate la mine în liceu datorită faptului că dezbaterile sunt o altă pasiune puternică a mea.

    3.Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Abilitățile au fost dobândite pe măsura muncii. Am obținut abilități de comunicare extraordinare, competențe de leadership, în special abilitatea de a fi empatic.

    4.Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi? Unde ești angajat și ce faci acolo?

Am fost angajat ca trainer la Asociația Habitat for Humanity pentru o perioadă de 6 luni. Experiența mea anterioară, ca trainer la Consiliul Elevilor precum și cea din cadrul competițiilor de debate, m-a ajutat să mă angajez și să fiu un bun trainer în cadrul asociației. Am fost, de asemenea, trainer la școala de vară din cadrul Fundației Episcop Melchisedec (filiala din Bacău) unde am conceput atelierul de dezvoltare personală. Datorită abilităților acumulate din cadrul activităților de voluntariat, actualmente, împreună cu un prieten, am deschis o afacere în Gibraltar. El avea bani, eu aveam idei. Am constatat că pe piața din Gibraltar nu prea există companii care fac mobilă la comandă, iar calitatea vieții este aproape la fel de bună ca cea din Monaco și astfel am găsit piața potrivită. În această afacere cel mai mult m-au ajutat abilitățile de comunicare pe care le-am dobândit în urma activităților de voluntariat. Este foarte important să știi să comunici cu clientul. Apoi, abilitățile de comunicare nu se rezumă doar la câteva cazuri, ci la viața de zi cu zi.

    5.Ce rol are voluntariatul pentru tine?

Voluntariatul pentru mine a făcut cât încă o școală. Aș putea spune că 16 ani de școală sunt pe aceeași poziție cu 6-7 ani de voluntariat.

   6. După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Activitățile de voluntariat sunt foarte importante pentru că îți permit să faci ceea ce îți place. În acest fel îți descoperi vocația. Din propria experiență, pot să spun că abilitățile pe care le dobândești în urma activităților îți cresc șansele de a-ți găsi un job bun.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »