25 Oportunități | 36 Organizații

Voluntariatul, oportunitate pentru carieră – interviu cu Ștefan Băbălău

Voluntariatul ajută tinerii să își dezvolte abilități pentru o carieră de succes chiar și într-o țară mică și cu multe probleme cum este Republica Moldova. Astăzi veți afla de la un tânăr basarabean că beneficiile voluntariatului nu sunt distribuite în funcție de țară sau posibilități economice, ci în funcție de atitudinea fiecăruia dintre noi.

Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai ? Dacă ești student(ă), unde? /dacă ți-ai terminat studiile, unde? Dacă ai activități în care te implici, oferă-mi câteva detalii)

Sunt Ștefan Băbălău, am 25 de ani și îmi place să fiu de folos celor din jur. Lucrez în cadrul unei organizații de caritate ca lucrător social principal în programul de Ajutor și Bunăstare a Copiilor din familiile social-defavorizate din Republica Moldova. În timpul liber, de obicei, sunt implicat în activități, astfel aș putea spune că nu am timp liber. După serviciu, sunt implicat în câteva activități prin care slujesc societății, prin seri de tineret, proiecte sociale și sportive.

Cum ai ajuns să faci voluntariat?

În anii studenției, împreună cu un coleg de al meu, am început un program de voluntariat în cadrul organizației CERI. Acolo am fost implicat în activitățile săptămânale de la oficiu și ieșirile pe teren, în mod special, în taberele de vară. Am început ca lider sportiv, apoi ca și consilier și într-un final am ajuns să organizez echipe și să desfășor aceste tabere.

Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

În urma activităților de voluntariat am căpătat experiență și abilități de lucru cu copii din familii social-defavorizate și copii din internate. Am căpătat cunoștințe în ce privește relația de la om la om, activități, jocuri, consiliere și rezolvarea conflictelor de grup. De asemenea, în astfel de activități mi-am dezvoltat abilități de leadership și team building, care îmi sunt foarte de folos în lucrarea pe care o desfășor acum.

Cum te-a ajutat experiența de voluntariat să te angajezi?

La absolvirea facultății am fost invitat să depun CV-ul pentru funcția de asistent social principal în cadrul Fundației CERI. La scurt timp am fost invitat la interviu și în urma deciziei comisiei din SUA și a comisiei locale am fost angajat pe acest post. În primăvara anului 2016 împlinesc doi ani de activitate ca angajat.

Ce rol are voluntariatul pentru tine?

Vreau să mărturisesc că lucrarea de voluntariat a dezvoltat în mine bazele teoretice care le-am căpătat pe băncile școlii. Fiecare activitate în folosul societății este ca o piatră la temelia unui pod care creează relații durabile cu cei din jur. Ori de câte ori am avut posibilitatea să fiu de folos, nu am ezitat să o fac, în primul rând, pentru împlinire personală, apoi pentru o mărturie și încurajare a celor din jur. Cineva spunea că scopul vieții nu este să ajungi la succes, ci să înțelegi pentru ce trăiești.

După părerea ta, ce șanse au tinerii care fac voluntariat să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Dragi tineri, elevi și studenți, vă încurajez să faceți activități de voluntariat și în timp veți descoperi frumusețea resurselor necontestabile ale acestor experiențe.

Sunt foarte mulțumit de lucrarea pe care o fac, și mă simt împlinit spiritual ori de câte ori am posibilitatea să ofer o parte din mine celor ce au nevoie cu adevărat. Cea mai scumpă resursă din viața unui om este timpul, și sunt nespus de bucuros să împart din timpul meu cu cei care cu adevărat au nevoie de atenție și de o încurajare din partea celor din jur.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »