25 Oportunități | 36 Organizații

Interviu cu Vlad Popovici, președintele Asociației Elevilor din Bacău

Asociația Elevilor din Bacău este o organizație nouă care își propune să încurajeze elevii să își apere drepturile lor și în același timp să dea un semnal de alarmă împotriva încălcărilor ce au loc în instituțiile de învățământ. Pentru a afla mai mult despre activitățile lor și despre ce înseamnă conceptul de voluntariat, i-am solicitat un interviu lui Vlad Popovici, președintele Asociației.

Spune-mi ceva despre tine. (Cine ești? Câți ani ai? Ce hobby-uri ai? Unde ești elev?)

 Mă numesc Vlad Ștefan Popovici, am 18 ani și sunt elev la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Sunt pasionat de sport, în general, dar și de scris opinii proprii pe blogul personal. Treaba cu scrisul a început după ce am închis capitolul „sport” în viața mea.

Care este motivația ta pentru a face voluntariat?

Voluntariatul a început târziu pentru mine și am fost sceptic la început. M-am înscris la un ONG mai mult din greșeală, apoi s-a ivit ocazia să reprezint drepturile elevilor în Consiliul Elevilor. Eram în a 11-a, la început. Am zis să încerc, am fost votat și am câștigat (surprinzător, recunosc), iar de atunci și până la ceea ce fac acum, a fost doar o chestiune de timp. Voluntariatul pe care îl practic mă încarcă cu energie pozitivă, mai ales când vezi că poți rezolva probleme reale pentru cei din jurul tău.

Cum ai ajuns membru fondator și președinte al Asociației Elevilor din Bacău?

 În momentul în care mi-am dat seama că Consiliul Județean al Elevilor era subordonat Inspectoratului Școlar Județean, am hotărât că o organizație independentă 100% este ceea ce avem nevoie. Având rezultatele și modelul de la Constanța, am zis că merită să încercăm. Am fost destul de vocal și implicat, așa că s-a hotărât să preiau eu funcția de președinte.

 Care sunt provocările cu care te confrunți cel mai mult?

Pf, greu de spus. Sunt multe. Cel mai greu este că multe cadre didactice și persoane importante, cu o anumită prestanță, te judecă pe tine ca persoană, doar pentru că reprezinți o organizație și drepturile elevilor. Dar m-am obișnuit și sunt ok cu asta, nu prea mă mai surprinde nimic acum.

Vorbește-mi pe scurt despre două dintre proiectele tale care crezi că au avut un real impact în comunitatea băcăuană.

Primul proiect este „Lăsați-ne să batem mingea!”. Un material video de succes prin care am reușit toamna trecută să asigurăm accesul elevilor și studenților pe terenurile de sport de la școli și licee, în baza Hotărârii a Consiliului Local 172/2009. Un al doilea proiect cred că poate fi reprezentat de pozițiile pe care le iau cu Asociația la fiecare problemă semnalată în licee. Cazul „Moinești” este deja celebru. Aceste activități au avut un impact real, elevii au început să își cunoască drepturile și, mai mult, au început ca drepturile lor să fie respectate.

Într-un articol publicat pe 20 ianuarie 2016, ai menționat că “pe viitor se vor organiza și dezbateri cu elevii pentru a se cunoaște atât drepturile, cât și obligațiile lor”. Aveți planificat vreun eveniment în acest sens? Ați mai organizat dezbateri? Dacă da, cu ce s-au soldat?

Nu am avut când să organizăm dezbateri publice cu Asociația, dar va urma o Adunare Generală în curând, în care va fi făcută și o dezbatere. Accesul va fi liber pentru oricine, indiferent dacă este sau nu elev. Bineînțeles, se va axa pe problemele elevilor. Perioada? Cel mai probabil prima zi de vacanță intersemestrială.

Cum verificați dacă neregulile semnalate de către elevi sunt adevărate?

În primul rând neregulile sunt semnalate de mai mulți elevi, nu doar de unul. În al doilea rând, purtăm un dialog atât cu membrii conducerii respectivei unități de învățământ, cât și cu diferiți elevi, care nu au semnalat în mod direct neregulile. Practic, facem o scurtă anchetă, care ne oferă un rezultat.

Ce abilități, competențe ai dobândit în urma muncii de voluntariat?

Pot spune că voluntariatul a contribuit la maturizarea mea ca persoană. Am cunoscut multe caractere și persoane cu care am fost nevoit să colaborez și am fost prezent în diverse activități. Acest lucru îți oferă un bagaj de experiență de viață care contribuie semnificativ la formarea caracterului tău, vizavi de ceilalți care nu fac muncă de voluntariat.

De ce elevii ar trebui să devină voluntari ai Asociației?

 În primul rând, elevii au drepturi. În al doilea rând, singurii care își pot apăra drepturile sunt elevii. Să reprezinți atâtea persoane și să poți schimba sistemul de învățământ, acumulând totodată o experiență incomparabilă, reprezintă probabil cel mai bun argument. În AEBC poți schimba, iar asta rămâne și după tine.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »