25 Oportunități | 36 Organizații

„Managementul voluntarilor”-oportunitate pentru 15 ONG-uri băcăuane de a-și construi echipe performante

Să ai o pasiune puternică sau să vrei să schimbi comunitatea în care trăiești nu este suficient. Ai nevoie de o echipă pentru asta! Mai mult, nu doar o echipă oarecare, ci una în care munca este eficientă și reușește să răspundă într-un mod real la nevoile societății. În județul Bacău, organizațiile care doresc să aibă un impact în societate, recunosc că una dintre provocările cu care se confruntă este lipsa voluntarilor sau incapacitatea de a forma o echipă stabilă a cărei performanță să fie în permanentă creștere.

Pentru a ajuta sectorul nonguvernamental din Bacău să învestească eficient în resursele umane de care dispun, Asociația Romanian Youth Movement for Democracy a organizat trainingul „Managementul voluntarilor”, la Slănic Moldova, în perioada 12-14 februarie, unde au participat reprezentanți de la 15 ONG-uri. Workshopul a fost ținut de către Radu Cicerone Bosuioc, președinte al Asociației Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României – Brașov.

            Pe parcursul a celor 3 zile, participanții au învățat să creeze un plan strategic de recrutare a voluntarilor, această activitate a determinat fiecare membru să conștientizeze importanța elaborării unor metode care să asigure o bună relaționare într-o echipă. Beneficiarii au fost puși în pielea voluntarului printr-un joc de rol pentru a-i înțelege sentimentele și nevoile acestuia. Fiecare reprezentant a fost nevoit să iasă din zona lui de confort și să-și identifice, în acest fel, propriile lacune. Nu a lipsit nici sesiunea de întrebări în care fiecare participant al unei asociații a putut să-și împărtășească din experiența personală și principiile identificate în diverse situații care pot asigura o bună funcționare a organizației.

            Trainerul Radu Cicerone Bosuioc a vorbit, de asemenea, despre importanța Legii Voluntariatului ce trebuie să fie pilonul de la care pornește orice activitate în organizație. Prin intermediul acestei legi, au fost analizate câteva probleme cu care se confruntă unele asociații ale căror reprezentanți au fost prezenți la acest curs.

Necesitatea creării unei fișe a postului a fost un alt item abordat de către trainer. Astfel, beneficiarii cursului au avut acces la metodologia elaborării unui astfel de act și, în același timp, au putut identifica elementele lipsă din actele disponibile în organizațiile lor. Au fost discutate modalități de a supraveghea și motiva voluntarul astfel încât acesta să efectueze cu succes sarcinile stabilite în comun acord.

Misiunea, viziunea și mesajul transmis de către asociații, inclusiv mesajele folosite la proiecte specifice, au fost alte elemente importante asupra cărora a insistat trainerul, astfel încât participanții au putut să îți facă o analiza SWOT clară și precisă a felului în care aceste elemente au fost utilizate de către asociații în diverse situații.

Trainingul „Managementul voluntarilor” a fost o bună oportunitate de socializare între diverși reprezentanți ale ONG-urilor băcăuane. Acest curs a făcut posibile încheierea unor parteneriate și crearea a diverselor colaborări în cadrul unor proiecte ce răspund unor nevoi comune.

Trainingul „Managementul voluntarilor” este un eveniment organizat sub egida proiectului „strONG” – ONG-uri puternice pentru Bacău, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »