25 Oportunități | 36 Organizații

10 lucruri de făcut pentru a avea o zi extraordinară

Trăim în secolul vitezei, și uneori am impresia că zilele trec ca orele, și că timpul este insuficient pentru a duce la bun sfârșit ceea ce ne plănuim. Trebuie să recunosc că și eu ca toată lumea am această problemă numită ,,timpul”, dar orice problemă trebuie să aibă și o rezolvare, așa că am început să studiez cum să-mi manageriez eficient timpul. Cu toate că sunt o persoană care își planifică timpul, nu reușesc să termin toate activitățile pe ziua respectivă. Nu o mai lungesc cu vorbăria, este o zicală ,, vorba lungă, săracia omului”.

Deoarece pentru fiecare dintre noi este important felul în care ne petrecem cele 24 de ore, m-am gândit să scriu 10 lucruri pe care ar trebui sa le facem pentru a avea ziua mai bună.

Trezește-te dis-de-dimineață, înainte de răsărit și savurează cafeaua/ceaiul în timp ce te bucuri de mângâierea primelor raze ale soarelui.

Servește micul dejun, este cea mai importantă masă a zilei. Ajungând la serviciu sau la școală te iei cu una, cu alta și vezi că ai ajuns la prânz și nu ai mâncat nimic. Amânarea micului dejun ne seacă de puteri, astfel vom ajunge seara epuizați. De preferat ca micul dejun să conțina fructe și măcar un pahar de lapte.

Fă sport. Statul în fața calculatorului nu numai că-ți deformează coloana, dar te și obosește, astfel cu toate că nu ai facut deloc mișcare și nu ai consumat energie, seara te simți foarte obosit. Exact așa am fost și eu o perioadă, în care stăteam 8-10 ore la birou și seara nu mai aveam nici un chef de altceva. Este totuși o vorbă: “mai bine mai târziu decât niciodată”, așa că m-am apucat de sală, și în prezent am mult mai multă energie, îndeajuns să fac și alte activități spre seară, cum ar fi să mă plimb prin oraș, să ies cu prietenii sau să mai alerg prin parc.

Citește măcar 10 pagini din cartea preferată sau o carte de dezvolare personală sau motivațională. Este foarte important să înveți zilnic ceva nou, să îți dezvolți gândirea analitică și creativitatea.

Fă-ți un plan. Orice zi pentru a fi cât mai eficientă, trebuie să aibă un plan. Așadar, în fiecare dimineață treceți în agendă ce planuri ai pe ziua respectivă, și astfel vei reuși să faci mult mai multe lucruri și nu vei uita de sarcini care sunt importante pentru tine.

Distrează-te. Nu contează că ai avut o zi plină la serviciu, sună câțiva prieteni și ieșiți în oraș sau de ce nu, într-un club.

Iubește sau îndrăgostește-te. Asta ne deosebește în ziua de azi de roboți. Serviciul și socializarea online ne-a transformat gândirea și comportamentul aidoma unor programe gândite de IT-iști. Niciun om nu poate trăi fără iubire, așa că nimeni nu trebuie să o ocolească.

Rezervă-ți o oră pe zi numai pentru tine. În ora asta trebuie să te deconectezi de rutină și de agitația din jurul tău și să te relaxezi, să faci ceva ce îți place.

Lucrează la visul sau hobby-ul tău. Orice persoană visează sau muncește să ajungă undeva sau să facă ceva. Dacă nu-ți rezervi timp să lucrezi la visul tău, niciodată nu vei fi mulțumit de tine și te vei simți inutil. Gândește-te că vrei să construiești o casă, de exemplu. Dacă îți vei pune în plan ca în fiecare zi să zidești 10 cărămizi, vei ajunge ca în 2-3 ani să ridici casa. Dar dacă azi pui o caramidă, mai stai o lună, mai adaugi trei căramizi, după care mai vine o furtună și mai dăramă două, în felul acesta nu vei termina niciodată. Cam aceeași metodă trebuie aplicată și pentru visele noastre.

Crede în tine. Crede-mă că nimeni nu este mai presus ca tine, fiecare este special în felul său și doar având încredere în propria persoană poți ajunge pe culmile succesului. Pentru asta  îți voi relata o mică povestire.

Cică odată un ou de vulture a căzut lângă niște ouă de găina. După aceea au ieșit din ouă pui, puiul de vulture era diferit de ceilalți, dar crescând cu găinile se comporta și se credea găină. Într-o zi se uita pe cer și vede un vultur care zboară. Stând cu frații săi, le zice ,,într-o zi am să zbor și eu, și o să fiu stăpânul cerului”. Toți au început să râdă și i-au spus că găinile nu zboară, ci trebuie doar să scurme în curte după gândaci. După un timp, puiul de vultur a crescut și era diferit de toți din jurul lui. În sinea lui se simțea pregătit să facă ceea ce visa: să zboare ca cel pe care îl admirase cu mult timp în urmă. Deodată își făcu vânt și începu să zboare. Tineți minte că în fiecare din noi există un vultur, dar societatea ne educă că suntem și trebuie să trăim ca niște găini, doar așa vom fi mai ușor de manipulat și nu vom munci pentru visele altora.

Articol scris de Daniel Ifrim

Sunt omul care tace și face, care reușește să ducă la bun sfârșit ceea ce își planifică.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »