25 Oportunități | 36 Organizații

5 abilități acumulate datorită voluntariatului care te ajută să devii un tânăr de succes

Voluntariatul este activitatea care s-a strecurat în viața mea și mi-a lăsat o amprentă semnificativă. A fost și este instrumentul care m-a format ca tânăr implicat în societate și care mi-a oferit posibilitatea să cunosc oameni deosebiți. Voluntariatul construiește, cu fiecare activitate, un tânăr cu perspectivă. Aș putea enumera o mulțime de abilități pe care mi le-a oferit, dar mă voi rezuma la cinci pe care le consider cele mai importante și care te ajută să devii un tânăr de succes.

În primul rând, voluntariatul te scoate din zona de confort. Cu toții cunoaștem această zonă a confortului care ne inhibă și ne distruge posibilitatea de a evolua. Dacă vrei să te dezvolți și să avansezi, atunci să știi că voluntariatul este un catalizatoror potrivit. Să îți depășești frica de a cunoaște alte persoane, să ai curajul să-ți exprimi punctul de vedere într-o societate, să organizezi activități și să fii responsabil de consecințe sunt doar câteva din oportunitățile pe care ți le oferă voluntariatul. Mai mult, voluntariatul te ajută să interacționezi cu oameni din diferite țări. Dacă vrei, atunci înseamnă că poți, iar dacă te-ai aruncat în această aventură, atunci vei descoperi plăcerea, emoțiile pe care le ai când reușești să depășești zona de confort. După cum spunea Napoleon Hill:” Mintea nu cunoaște alte frontiere decât cele pe care le stabilim noi înșine.” Prin urmare, vă recomand să ieșiți din această zonă pentru a putea evolua și a a avea succes, altfel veți rămâne în umbra, care și ea dispare în întuneric.

            A doua abilitate este lucrul în echipă. Temelia voluntariatului este echipa și lucrul în echipă. Fiecare activitate presupune să interacționezi cu oamenii, să ai o echipă cu care să muncești pentru a creea lucruri frumoase, o echipă care să devină cu timpul o familie. Această activitate te determină să cunoști oamenii, să treci peste barierele de comunicare, să fii responsabil și să simți cum este să muncești cu diverse caractere. Poate este greu la început, dar este și frumos. Lucrul în echipă te poate ajuta să-ți descoperi abilități de lider. Pentru fiecare activitate avem nevoie de oameni pentru care să creăm și oameni care să creeze. În viitor ne așteaptă un job, o nouă echipă, iar faptul că ai fost implicat, ai cunoscut ce înseamnă să lucrezi într-un grup, îți va facilitea ativitatea de viitor. Să optați mereu pentru lucru în echipă deoarece. ”Talentul câștigă jocul, dar lucrul în echipă și inteligența câștigă campionatele.” Michel Jordan.

Următoarea calitate sculptată de voluntariat este motivația. Aceasta este motivul pentru care astăzi sunt mai bun ca ieri, îmi formez obiceiuri și sunt ferm convinsă că este încă o treaptă spre un viitor frumos. Pe această motivație care locuiește în adâncul sufletului și care este motorul succesului, o poți lua de la voluntari pasionați, de la oameni implicați. Posibilitatea de a cunoaște oameni de succes, de a vedea inspirația și motivația ce îi însoțesc, determină și naște în sufletul tău aceeași semânță. Spre exemplu, cu toții cunoaștem efectul imens al cititului, pentru mine să citesc mai mult a fost o consecință a faptului că am cunoscut, prin intermediul activităților de voluntariat, persoane pasionate de lectură. Această calitate te va determina să îți îndeplinești scopuri și să obții ce îți dorești.

O altă abilitate foarte importantă, formată în urma activitățiilor de voluntariat și care îmi este zilnic necesară, e abilitatea de a vorbi în fața unui public sau unui grup. Sunt sigură că te apucă fiori odată ce trebuie sau vrei să vorbești în public, dar unicul fapt care ar distruge frica este practica pe care o poți face într-un ONG. Indiferent unde ești: la școală, facultate sau la locul de muncă, va trebui să îți expui gândurile, să îți motivezi alegerile. Doar interacționând, poți evolua și poți să-ți pui în valoare personalitatea pentru a avea succes.

De asemenea, este foarte important să știi ce vrei și încotro te îndrepți.”Dacă nu știi în ce port să ajungi, atunci nici un vânt nu este favorabil” spunea Seneca. Datorită voluntariatului mi-am format o viziune asupra viitorului meu. Dacă ești conștient de ce îți dorești și îți planifici pas cu pas acțiuni pentru a-ți îndeplini dorința, în mod cert se realizează. Planificarea este și ea o abilitate pe care o acumulezi în urma experiențelor de voluntariat.

Eram la finele unui program UpGreat, un proiect a organizației AIESEC, aveam de făcut o prezentare cu titlul “Eu peste 10 ani ”, în care trebuia să descriu pas cu pas cum va evolua viața mea. O etapă importantă pentru mine a fost să particip în cadrul programului Erasmus Plus. Această dorință fost mereu în subconștientul meu. Mai mult, această dorință m-a determinat să vreau, să acționez, să trec peste greutăți, peste bariera psihologică “nu vei putea. Astăzi sunt un student Erasmus Plus. Vă scriu astăzi pentru a mulțumi persoanelor care m-au adus pe tărâmul voluntariatului, pentru că fiecare activitate mi-a format personalitatea, te îndemn și pe tine să îți valorifici timpul pentru a-ți forma abilități care îți vor deschide oportunități pentru viitor.

Articol scris de Mihaela Malai

Îmi place muzica și cărțile. Sunt îndrăgostită de călătorii și experiențe unice, de oameni pozitivi și voluntariat. Fraza care mă caracterizează: More dream, work hard and live the moment.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »