25 Oportunități | 36 Organizații

Băcăuanii pot participa la 3 seminare în Republica Moldova în domeniul educației ecologice și al managementul proiectelor

Asociația activEco caută tineri din România, Republica Moldova și Ucraina pentru a participa în lunile mai, iulie și octombrie a anului curent la o serie de seminare în domeniul educației ecologice și al managementul proiectelor. Scopul acestor seminare este de a ajuta comunitățile din care provin beneficiarii să se orienteze spre un trai durabil. Pentru a afla mai multe detalii despre proiect, m-am decis să-i iau un interviu lui Julian Gröger, responsabil pe departamentul Științe Culturale și Management de Mediu din cadrul Asociației ActivVisio.

Cum ați ajuns să aduceți împreună oameni din Moldova și Germania într-un ONG?

De fapt, eu sunt singurul neamț în echipă, în rest sunt numai oameni din Moldova. Am predat limba și literatura germană la universitate în Chișinău, în perioada 2007-2009 și am văzut câți oameni extraordinari sunt în țara asta, dar structura este foarte slabă. Așa am ajuns la ideea să-i unim pe acești oameni și să lucrăm împreună la o viziune pozitivă pentru regiunea noastră.

Ce schimbări pozitive ați reușit să aduceți în mediul în care activați?

Suntem în anul trei la activEco. În total avem cam 100 de alumni care creează o rețea puternică în Moldova. Toți au început cu un proiect mic la ei acasă: au organizat excursii cu biciclete, au plantat o gradină urbană, au organizat o seară cu un film documentar și discuții, etc. O grămadă  de activități diferite care au drept scop să unească oameni. Suntem încă în stadiu de “grassroot”.

Ce presupune proiectul activEco?

O vârstă de 18-30 ani și o dorință sa fii un actor de schimb. Atât.

Ce aduce nou acest proiect față de alte proiecte derulate de ONG-uri care activează în domeniul ecologiei în Republica Moldova?

Noi luăm faza de alumni (discipoli) foarte serios. ActivEco este un program cu trei seminare într-o perioadă de jumătate de an, iar după aceea faci parte dintr-o rețea de oameni care sunt aproape de ideile tale și e posibil să găsești în  această echipă parteneri, clienți, voluntari pentru idei de viitor.

Cum ar putea să contribuie tinerii din România la tranziția Republicii Moldova spre o societate mai durabilă, colaborând cu Asociația ActivVisio?

Noi nu luăm granițele prea în serios. Noi lucrăm la o “Moldotopia”, dar asta nu înseamnă că este vorba de Republica Moldova. Aceleași provocări sunt și în regiunea Suceava până la Galați sau Cernăuți până la Odessa. Așadar, invităm și oameni buni din România sau Ucraina să participe la acest proiect.

Ce trebuie să facă un voluntar din România după ce va participa la sesiunea de traininguri al proiectului activEco?

Trebuie să se gândească la un mic proiect care va fi implementat în vecinătatea participantului. Participantul va avea un mentor care-l ghideze. Cel mai important este că toate proiectele fac parte dintr-o viziune mai mare, de aceea este important că există seminarul de „future opportunities”. În toamnă vom vorbi despre cum o să continuăm activitatea noastră.

Au mai participat tineri din România la proiecte derulate de către ActivVisio? Care a fost impactul lor?

Da, în 2015 am avut primii tineri din România, ei au fost din Iași cu origine în Moldova. Ei s-au hotărât să facă o gradină urbană cu elemente de permacultură într-o curte a unei școli, în Chișinău. Anul ăsta dorim să atragem mai mulți tineri din România. Și pentru că mulți din Moldova românească încă n-au fost niciodată peste Prut, avem nevoie de mai multe conexiuni interpersonale.

Ce ar trebui să facă tinerii pentru a aplica la acest proiect?

Pe pagina www.activeco-program.org găsiți formularul de aplicare și acolo sunt câteva întrebări despre experiențe și motive pentru care vreți să participați. Noi vom selecta câteva persoane la un interviu – cel mai probabil prin skype. Apoi persoana poate fi invitată la seminarul de impuls care va avea loc în mai, în Republica  Moldova.

Ce avantaje oferă voluntariatul tinerilor?

Voluntariatul oferă impulsuri pentru a gândi în direcțiile alternative, o rețea cu oameni deschiși și inspirați, șansa de a fi actorul de schimb, de asemenea, spații interesante în Moldova, oportunități pentru viitor și multe altele.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


  • _ga
  • _gid
  • _gat

Nu accept
Accept