25 Oportunități | 36 Organizații

De ce băcăuanilor ar trebui să le pese de Casa Memorială „Nicu Enea”

   În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, pe data de 11 martie 2016 câțiva băcăuani împreună cu echipa RYMD au strâns gunoaiele aruncate în curtea Casei Memoriale „Nicu Enea”. Înarmați cu instrumente, am reușit să curățim copacii, arbuștii, și rugina avizierului și, de asemenea, să strângem câțiva saci de gunoaie. Înainte de face curățenia de primăvară, doamna muzeograf Camelia Cojocaru ne-a făcut un tur gratuit al muzeului. Casa are trei camere amenajate de către Elvira Enea, soția pictorului. Uimitor mi s-a părut faptul că aceasta, după moartea artistului, a donat casa pentru a deveni muzeu, în timp ce ea, în calitate de custode, s-a retras într-una din camere. Astăzi, Casă Memorială „Nicu Enea” este unicul muzeu din întreaga regiune a Moldovei care a aparținut unui pictor.

            Din relatările doamnei Cojocaru, Nicu Enea a decorat Palatul Regal în perioada interbelică, iar în prezent pot fi văzute o mulțime de tablouri, unele dintre ele nefiind semnate de către pictor. Marele artist a avut multe expoziții la București, susținute de Regina Maria, o împătimită a artelor plastice, iar pe unul din pereții interiori ai casei poate fi văzută o poză a cuplului Enea împreună cu Regina a doua a României. Amprentele băcăuanului sunt  întipărite și în picturile Catedralei Mitropolitane din Chișinău. Mai mult de atât, după spusele Cameliei Cojocaru, actualmente un ieșean se află în posesia a peste 900 de tablouri semnate de către artist. Mergând în spatele curții muzeului, veți descoperi o biserică din lemn în stilul bisericilor de pe timpul lui Ștefan cel Mare, de vreo șapte metri înălțime. O secțiune a acestei biserici a fost expusă în cadrul unei expoziții la Vatican.

         Remarcabil este faptul că soția lui, o talentată profesoară de desen și caligrafie, a stat în umbră, cedându-i piedestalul pictorului băcăuan care prin opera sa a ajuns o figură reprezentativă al specificului românesc. Din păcate, importanța acestei personalități nu este cunoscută publicului din județul Bacău. Din cauza că monumentele cu valoare arhitecturală nu sunt o preocupare constantă a autorităților, aici ajung doar elevi de la liceele din apropiere, aduși o dată pe an de profesori. E trist că nu cunoaștem importanța acestui obiectiv cultural în orașul nostru, dar mai mai dezolant de atât e faptul că în zonă sunt aruncate cu nepăsare deșeuri menajere.

L-am întrebat pe Edward Gabriel, voluntar în cadrul proiectului strONG-ONG-uri puternice pentru Bacău de ce a ales să se implice în acțiunea de ecologizare, iar acesta ne-a mărturisit:

Sunt de părere că, pe lângă multe alte lucruri pe care ni le dorim, ne dorim să locuim într-un oraș curat. Uneori însă realitatea are cuvântul ei de spus. Nu este suficient doar să vrei ca orașul tău să fie unul curat, trebuie să te mai și implici, iar acțiunile de acest fel precum ecologizarea Casei Memoriale Nicu Enea” sunt un real exemplu că putem face și bine dacă vrem cu adevărat.

Echipa Romanian Youth Movement for Democracy încurajează băcăuanii să valorifice monumentele importante din Bacău și să se implice activ în protejarea lor. Asociația va mai organiza o zi de ecologizare a Casei Memoriale și astfel invită băcăuanii să se implice în această acțiune.

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »