25 Oportunități | 36 Organizații

Habitat for Humanity va construi 40 de case în Bacău-interviu cu Cristina Nica

Habitat for Humanity vine cu o inițiativă de mare impact în Bacău, și anume construirea a 40 de case în numai 5 zile! Cristina Nica, coordonator de voluntari la Habitat for Humanity Comănești ne va vorbi despre acest proiect care va aduce sute de voluntari naționali și internaționali pentru realizarea obiectivelor stabilite de către boardul de conducere.

Cum s-a ajuns la ingenioasa inițiativă de a construi 40 de case în numai 5 zile?

De opt ani, Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii, declarată de ONU, prin BIG BUILD, un eveniment prin care construim în doar 5 zile un număr impresionant de case, cu sprijinul familiilor parteneri și a voluntarilor din toată lumea. Pentru că anul acesta, organizația împlinește în lume 40 de ani de la înființare, am decis să marcăm această aniversare și să oferim pentru 40 de familii o viață nouă, într-o locuință decentă. Colegi și voluntari din cel puțin 15 țări vor construi alături de noi pe șantierul din Bacău.

Dintre județele în care activează Asociația Habitat for Humanity, orașul Bacău a fost ales anul acesta pentru a fi construite 40 de case. Care au fost motivele care au stat la baza acestei selecții?

 Anul trecut am construit în Bacău 8 case în doar 5 zile, împreună cu 200 de voluntari. Opt familii cu venituri mici s-au mutat în aceste locuințe. Nevoia este însă foarte mare, peste 1,600 de cereri pentru locuință fiind înregistrate la primărie, de aceea ne-am propus să extindem comunitatea creată. Totodată,  beneficiem de sprijin important din partea Consiliului Local al Municipiului Bacău și al domnului viceprimar Radu Ababei, cât și din partea companiilor locale. La BIG BUILD 2015, Dedeman a fost partener strategic, iar contribuții importante au venit și din partea Kaufland, Adeplast, Tondach, Holzindustrie-Schweighofer.

Care sunt principalele motive pentru care oamenii acceptă să facă voluntariat pe șantierul de construcții?

Voluntariatul pe șantierele Habitat for Humanity România este printre cele mai motivante experiențe de implicare socială, atât ca activitate propriu-zisă de voluntariat, cât și ca team building. Voluntarii muncesc cot la cot cu familiile beneficiare și au la sfârșitul zilei, săptămânii, satisfacția muncii lor: văd ridicată o casă nouă sau una complet renovată. Interacțiunea cu beneficiarii și ceilalți voluntari oferă un sentiment unic, de liniște interioară și chiar de reașezare a valorilor personale.

De ce vin voluntari de peste hotare în România când aceștia ar putea să se implice într-o acțiune de voluntariat pe plan local?

Voluntarii străini apreciază experiența pe care o primesc în România, atât ca program, pe șantier, cât și ca experiență culturală. Voluntarii vin, muncesc pe șantier, însă după-amiaza vizitează locurile din zonă, au parte de seri tradiționale, cu muzică și dansuri. Știm să le oferim o experiență “la firul ierbii”, le arătăm românii și România modestă, muncitoare, care ține la valorile sale. În fiecare an, găzduim aproximativ 40 de echipe din totalul de 100 alocate regiunii EMEA. Avem echipe care vin în România de 15 ani.

Cine a acceptat până acum să participe la eveniment?

Mai multe companii, personalități, instituții media și ambasade și-au arătat sprijinul, atât în cele 5 zile în care vom ridica locuințele, precum și în pre-eveniment. Momentan, vă putem spune despre Bikers for Humanity, inițiativa motocicliștilor din România. În weekendul 17-19 iunie, zeci de motocicliști ne vor ajuta să realizăm fundațiile pentru cele 40 de case.

Invitația este deschisă către toți cei care doresc să dea o mână de ajutor, din luna aprilie vom începe să pregătim șantierul.

Câte familii vă așteptați să se înscrie pentru a fi beneficiarul unei case din cele 40? Câte au fost înscrise ca participante pentru proiectul Big Build de anul trecut?

Sperăm să aplice cât mai multe familii cu venituri mici, pentru a le putea selecta pe acelea care au cea mai mare nevoie. Anul trecut, peste 400 de familii, aflate pe listele de așteptare la ANL, au primit din partea noastră scrisori pentru a se înscrie în program. Peste 40 dintre ele au intrat în pre-selecție.

Monitorizați cele 8 familii care au primit case? Dacă da, cât de mult li s-au schimbat viața?

Familiile beneficiare devin partenerii noștri și suntem în permanent contact. După ce se mută într-o casă nouă, viața familiei se schimbă radical. Copiii încep să aibă rezultate mult mai bune la învățătură – au pentru prima dată un spațiu în care pot să învețe, sunt mai sănătoși – casele sunt călduroase și conectate la utilități, mai sociabili – acum pot să își cheme colegii la ei acasă. Soțul și soția au intimitate, se înțeleg mai bine și sunt mai motivați să muncească, să își păstreze serviciul și să promoveze.

Care au fost criteriile decisive care au stat la baza donării celor 8 case actualilor proprietari?

Casele Habitat for Humanity nu sunt donații. Familiile partener trebuie să îndeplinească trei criterii:

–  să aibă nevoie de o locuință;

–  să aibă posibilitatea de a plăti rate lunare, fără dobândă, fără profit, pe o perioadă de 20 de ani. Familiile beneficiar devin astfel donatori ai organizației Habitat for Humanity România. Ratele plătite de beneficiari merg într-un fond rotitor, numit Fondul pentru Umanitate, din care sunt construite sau renovate alte locuințe pentru familii în nevoie. În felul acesta, o familie care deține o casă Habitat for Humanity ajută altă familie în nevoie să aibă o locuință decentă.

– să contribuie cu muncă voluntară la construcția locuințelor Habitat for Humanity România. Conceptul de muncă voluntară, sweat-equity cum este numit peste tot în lume, nu reprezintă o plată pentru casa primită, ci arată dorința familiei de a se implica alături de voluntari internaționali și corporatiști români în eforturile pentru eradicarea locuirii sărăcăcioase.

Având în vedere că nevoia de locuințe sociale este una foarte importantă în România, credeți că aceste acțiuni vor contribui la crearea unei politici care să amelioreze viața oamenilor defavorizați? De ce?

Evenimentul BIG BUILD este gândit să ne ajute și pe această parte, de advocacy. Aducem pe șantier oameni din toate categoriile sociale, beneficiari, politicieni, ambasadori, oameni din mediul privat, care ulterior, împreună, pot aduce schimbări semnificative pentru familiile care acum locuiesc în sărăcie.

Ce vor învăța voluntarii pe parcursul celor 5 zile?

Voluntarii sunt încercați de sentimente diferite în cele 5 zile. Când vin în prima zi pe șantier și văd doar fundațiile, sunt neîncrezători –  li pare imposibil să reușească să ridice casele în atât de puțin timp; în a doua zi – când pereții sunt deja ridicați și casele prind contur, oamenii prind încredere, în a treia și în a patra zi, toți voluntarii sunt motivați să muncească și mai mult, și mai repede, iar în ultima zi, când familiile primesc propriile case, toată lumea plânge de fericire.

Sursa foto: www.habitat.ro

Articol scris de Oxana Morari

Construind caractere, construim societatea.

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »