25 Oportunități | 36 Organizații

Ce inseamna sa comunicam autentic?

Traim in vremuri in care informatia si comunicarea catre ceilalti este vitala. Si poate ca realizam ca modul in care am fost invatati sa comunicam ne limiteaza in prezent posibilitatea de a avea relatii sanatoase. Cum am fost obisnuiti dintotdeauna sa raspundem intrebarilor cu un raspuns intocmai ca cel din carte sau cu ceea ce astepta profesorul de la noi, nu este de mirare ca avem ceva lacune in ceea ce priveste comunicarea si totodata in a intelege ceea ce spune celalalt. Am o speranta totusi: ca generatiile ce vin au dreptul la a da un raspuns personal si ca au mai mult curaj in a-si exprima trairile proprii si opiniile.

Iar noua celor care am crescut intr-un mediu in care atunci cand spuneam suspinand “Ma doare foarte tare!” ni se raspundea cu “Iti trece pana te mariti/insori!” nu ne ramane decat sa reluam procesul de invatare, sa ne ascultam mai mult pe noi insine, sa ne recunoastem propriile trairi. Abia dupa ce ne-am inteles pe noi, putem sa facem pasi spre a-l intelege mai bine pe celalalt, legand astfel relatii sanatoase.

Jaques Salome a folosit expresia “a vorbi despre cineva in locul său” pentru a descrie o situatie de comunicare de tipul:“Mi-e frică, spune copilul. N-ai nici un motiv, spune tatal.” Desi intentiile parintelui sunt bune in esenta, copilul ajunge sa inteleaga ca nu poate avea incredere in ceea ce simte si ca parintele stie mai bine ceea ce trebuie sa simta. Traierea noastra ajunge sa fie negata inca din copilarie, chiar de catre cei care ne iubesc. Tocmai pentru ca ne iubesc, parintii vor sa ne protejeze si noi la randul nostru, tocmai pentru ca ii iubim ajungem sa ne insusim ceea ce ne transmit si sa nu ne incredem in simtirea noastra.

Iata mai jos 3 principii de baza ale comunicarii autentice. Usor de zis, dar totusi greu de pus in practica!

 

  1. Recunosc trairile celuilalt si faptul ca sunt parte din el in acel moment. Intorcandu-ma catre mine, inseamna ca nu il las pe celalat sa vorbeasca despre mine in locul meu.
  2. Atunci cand ma exprim, nu o fac la general, incadrandu-ma intr-o categorie de oameni sau pierzandu-ma printre ei, ci imi afirm propria pozitie. Ceea ce inseamna ca voi fi atent sa il invit pe celalalt sa vorbeasca despre el insusi.
  3. Cand sunt semne de cearta intre noi, mai degraba voi reuni cele doua puncte de vedere, fara a le opune sau confrunta in vreun fel; incercand sa le intelegem in adevaratul sens al cuvantului si astfel sa facem apoi un schimb sau sa le unim. Voi face asta acceptand faptul ca exista o diferenta intre ceea ce vine de la celalalt si ceea ce simt eu.

 

Prietenului care dezaproba una dintre preocuparile noastre din timpul liber, am putea sa ii raspundem cu un “Nu vreau sa mi se impuna ce sa fac in timpul meu liber” sau cu o invitatie “Daca vrei, poti sa imi spui ce simti cand ma vezi petrecandu-mi timpul astfel”. Cine stie, ce poate sa iasa la iveala dintr-o comunicare atat de autentica? Poate ca veti reusi sa aflati de fapt cat de mult spune despre el si cat despre tine.

Comunicarea autentica se produce atunci cand modul in care ma prezint pe mine celorlalti se potriveste cu ceea ce simt si gandesc la un nivel mai profund. Ca sa fac acest lucru, imi dau voie sa fiu vazut asa cum sunt in momentul respectiv si il las pe celalalt sa intre in lumea mea. Si asta implica un anume grad de vulnerabilitate. Nu inseamna totusi ca il voi lasa sa se vada totul, ci o parte din mine care este prezenta in momentul vorbirii. Si treaba aceasta este de cele mai multe ori o provocare.

Daca nu am fost educati in spiritul unei comunicari sincere si autentice, procesul de invatare poate sa dureze si sa necesite curaj si asumare de risc. Castigul este nepretuit: sa ajungi sa ai o forma de exprimare proprie, a ta, diferita de a tuturor celor care te-au crescut si ti-au fost alaturi.

 

Daca ti-a placut articolul si ai vrea sa afli mai multe despre comunicarea autentica, iti recomand cartea “Daca m-as asculta, m-as intelege” a lui Jaques Salome, precum si teoria de la baza Psihoterapiei centrata pe Persoana, resursele  din care m-am inspirat.

 

Articol scris de luiza.neacsu

Primul lucru este acela de a te accepta în mod profund pe tine însuţi. Daca te accepti asa cum esti, vei exista cu adevarat in fiecare moment. Fii doar tu insuti si va fi sufficient. Osho

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »