25 Oportunități | 36 Organizații

Festival cu filme românești, luna viitoare, în Bacău

Nu trebuie să fii cel mai pesimist om din lume ca să realizezi că în Bacău, cultura cinematografică nu mai există, vremurile cinematografului de stat, care are o istorie aparte, fiind apuse demult. Pentru nostalgici, a trecut ceva timp de când nu se mai aud bârfe cinefile pe la colțurile Bacăului, însă recent, a bătut o briză nouă. O mână de liceeni vor să facă ei schimbarea.

Așa s-a născut un eveniment promițător: festivalul de film ”Eye Film Festival”, ediția H(ai la festival), ce se va organiza la Bacău pentru a da un impuls bacăuanilor să aprecieze filmul de artă, pentru a oferi o alternativă celor difuzate la cinema-ul din mall (că na, de ăsta există) și pentru a face cultura orașului să bâzâie prin toată țara.

Organizatorii doresc, ca din sponsorizările adunate după câteva ediții, să poată să le scoată din cap edililor ideea de a dărâma cinematograful și de a face supermarket în loc, pentru că vor avea fondurile necesare reabilitării clădirii.

Festivalul este în totalitate organizat de către liceeni. Ideea și inițiativa vin din partea Georgianei Barcan, care colaborează cu liceenii din Asociația ”Ingenious Drama”, organizatori ai Festivalul Național de Teatru pentru Tineri ”I.D. Fest”, ajuns anul acesta la a XVII-a ediție, și cu trupa de teatru Transparency Bacău, pentru a pune pe picioare festivalul de film care se pregătește să aducă cinematografia la Bacău și să nu-i mai dea drumul vreodată!

Eye Film Festival va avea prima ediție între 6-8 mai și este primul astfel de festival din oraș. Proiecțiile de film se vor desfășura la Teatrul Municipal Bacovia, dar și în aer liber, prin intermediul proiectului ”Cinemobil”, în Parcul Cancicov, iar intrarea este liberă.

Ediția de anul acesta propune conștientizarea valorilor cinematografice românești, întrucât cele 5 filme ce vor fi proiectate, sunt realizate de regizori și producători români, printre care Ramona, Poziția copilului, Autoportretul unei fete cuminți, Ce lume minunată, multipreamiate la festivale naționale și internaționale precum Premiile Goppo, Berlin Interational Film Festival, Massachusetts Independent Film Festival etc. și care vor putea fi accesibile pentru prima dată publicului băcăuan, indiferent de vârstă și ocupație, ceea ce e foarte mișto!

Se vor face debate-uri pe temele abordate după fiecare proiecție, iar faza cea mai tare este că discuțiile se vor purta între public și cei doi regizori invitați, pentru ca spectatorii sa poată fi la curent cu ceea ce înseamnă producția unui film și lumea cinematografică românească.

Cei care vor veni la festival vor putea vedea bonus expozițiile a doi artiști vizuali amatori: un fotograf și un ilustrator local, la deschidere se promite un concert, iar organizatorii păstrează cu-n “shh” multe multe alte suprize, așa că, hai să ne vedem toată țara la Bacău între 6-8 mai, la Eye Film Festival!

Autor: Diana Smeu

Sursa: www.desteptarea.ro

« »

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


  • _ga
  • _gid
  • _gat

Nu accept
Accept