25 Oportunități | 36 Organizații

Cum sa iei decizia potrivita pentru tine

Cred că deciziile potrivite se iau într-o stare de calm interior, de împăcare cu tine însuți. Fiecare avem un ritm propriu de a lua decizii și este  important să îl respectăm.  Să ne acordăm atât timp cât avem nevoie.

Cum ajungem la această stare de echilibru? Păi, întâi ne ascultăm ceea ce vine din interior, poate chiar și instinctele pe care le avem; să nu cădem în capcana de a le judeca, ci pur și simplu să le conștientizăm. Și apoi să discernem între acestea ceea ce ne ajută să facem alegerea.

Pe cât de important este să fim atenți la ceea ce simțim, pe atât de însemnat este să nu ne lăsăm influențați de ceilalți în alegerile noastre. Din nou,  ajungem la conștientizare, de data aceasta la  ceea ce ni se transmite și cât de mult este vorba despre noi în asta sau despre celălalt.

Cum să identifici ce te influențează atunci când iei o decizie?

Dacă ești tentat să iei o decizie pentru unul dintre motivele de mai jos, îți sugerez să te mai gandești 🙂

  • Vrei să fii împăciuitor, să nu deranjezi, să nu creezi prea mare tam-tam
  • Vrei să mulțumești pe cineva, mai ales dacă vine vorba despre o persoană dragă și alegi ceea ce și-ar dori aceasta pentru tine, ce crede el/ea că ți-ar fi mai bine
  • Această decizie te-ar pune într-o lumină favorabilă în fața celorlalți, ți-ar crea o imagine bună
  • Aceasta crezi că este decizia considerată ca fiind cea mai oportună/eficientă dpdv social

De multe ori, deciziile pe care le luăm nu sunt numai despre noi, ci au într-o anumită măsură o influență asupra celor din jurul nostru. Deși ne dorim „să fie bine pentru toată lumea”, uneori riscăm să fie rău tocmai pentru noi. Dacă iei decizia pe care ți-o dorești și se întâmplă astfel să deranjezi într-un fel sau altul, nu înseamnă că ești egoist sau că ai urmărit în mod deliberat să rănești pe cineva. De multe ori,  conceptul de egoism este confundat cu iubirea de sine. Să te asculți pe tine și să iei decizia potrivită pentru tine nu înseamnă neapărat că pui mai presus interesele tale, sau că porți o iubire excesivă de sine.

În orice caz, fiind conștient că decizia ta are o influență, este important să ți-o asumi și să ai disponibilitatea să discuți liber despre aceasta. Și mai trebuie să ții cont de ceva, că și celălalt are dreptul la o reacție proprie, pe care te poți strădui să o înțelegi sau nu; dar în același timp are și o responsabilitate de a-și asuma răspunsul, la fel ca și tine.

 

Îți propun să îți pui următoarele întrebări de fiecare dată când a lua o decizie te pune în dificulatate.

Cum mă simt la gândul ca voi lua această decizie? Ce trezește în mine?

Să te lași să simți,  să vină orice o fi de acolo, din interiorul tău. Să nu ignori primele emoții care apar și nici să le rationalizezi pe acestea sau pe motivațiile din spatele lor. Este un exercițiu asemănător celui de brainstorming; la fel ca și ideile, emoțiile sunt lăsate să curgă și nu sunt comentate în vreun fel.

De ce îmi este teamă că se va întâmpla, dacă nu iau decizia potrivită?

Poți să îți și notezi temerile, dacă aceasta te ajută. Important este să îți dai voie să conștientizezi îngrijorările și să nu te judeci pentru că le ai.

Reprezintă pentru mine o provocare sau un efort de dezvoltare?

Dacă în fond decizia îndeplinește una dintre dorințele tale, nu ar trebui să îți faci probleme. Dacă însă reprezintă doar o modalitate prin care vrei să te călești sau să te testezi, atunci n-ar strica să mai reflectezi puțin la nevoia ta.

 Decizia pe care urmează să o iau chiar mă va bântui tot restul vieții?

Cele mai multe decizii au caracter reversibil, însemnând că nu trebuie să le suporți consecințele pe termen foarte lung. Poți să mergi mai departe în acea direcție și să vezi dacă ți se potrivește. Poți să îți dai voie să explorezi.

Ce m-aș sfătui dacă m-aș pune în postura de prieten al meu?

Câteodată ajută să faci un pas în spate și să te detașezi puțin de situație. Pune-te în locul unui prieten și vezi ce ți-ai dori pentru tine, pe ce ai vrea să te focusezi în mod deosebit în această situație și ce ai vrea să nu pierzi din vedere.

Dacă îți vine greu să faci această reflectare cu tine însuți, atunci vorbește despre trăirile și luptele interioare cu cineva de încredere, care nu este implicat în decizie. Nici nu știi cât de mult te poate ajuta să verbalizezi și să te asculți spunând. Ideal ar fi ca persoana respectivă să poată să te asculte și să te înțeleagă, indiferent de ce ai spune. Totuși, să nu cazi în capcana de a alege pe cineva care știi dinainte că îți va direcționa decizia. 🙂

Sursa foto: blog.thewellnessuniverse.com

Articol scris de luiza.neacsu

Primul lucru este acela de a te accepta în mod profund pe tine însuţi. Daca te accepti asa cum esti, vei exista cu adevarat in fiecare moment. Fii doar tu insuti si va fi sufficient. Osho

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »