25 Oportunități | 36 Organizații

Cum să rămâi autentic

De ce nu suntem autentici? Ce ne face să ne ascundem și să nu ne arătăm exact așa cum suntem? Cu bune și cu rele? Nevoia de a fi plăcut, admirat sau lăudat de către ceilalți pare a fi prezentă în fiecare dintre noi. Pentru a ne hrăni această nevoie, suntem dispuși să adoptăm atitudini și comportamente care nu întotdeauna sunt conforme cu felul nostru de a fi. Facem asta deopotrivă conștient și inconștient. Suntem dispuși să adoptăm acele comportamente pe care le știm din proprie experiență că ne vor face remarcați. Copiem comportamentul celorlalți, ne simțim inferiori atunci când nu obținem aceeași apreciere, simțim ciudă pe cel care primește mai multă laudă. Și continuăm în această direcție, fără să ne mai întrebăm dacă mai are legătură cu ceea ce ne dorim noi înșine. Poate că nu toți ne comportăm astfel, sau poate că pentru unii, acest comportament este excepția, nu regula.

Care sunt resursele pe care le putem folosi pentru a deveni mai autentici?

Poate că această apreciere a comportamentului nu este neapărat ceea ce avem nevoie de fiecare dată, ci nevoia de a fi apreciat ca ființă umană, independent de ceea ce facem și ceea ce suntem. Nevoia de a fi iubit necondiționat, fie că alegem să ne comportăm într-un fel sau altul, care este apreciat sau nu de ceilalți. Simțind că ești iubit necondiționat, te vei putea elibera și vei putea fii așa cum îți este ție bine, fără a mai conta ce se crede despre tine.

Să fii sincer cu tine însuți, să ai grijă și respect față de persoana ta mai mult decât o faci cu ceilalți, nu este o formă de egoism. Este iubirea de sine care ne ține în viață, în echilibru cu exteriorul. O exprimăm atunci când ne preocupăm de corpul, mintea și sufletul nostru și punem nevoile noastre înaintea celorlalți. Oare cum am putea altfel să fim sinceri față cei din jurul nostru, dacă nu suntem sinceri cu propriile dorințe?

Una dintre resursele care există în noi toți este încrederea în sine. Este ceva inalienabil, la care putem apela oricând, însă nu tot timpul o conștientizăm. Când ai cu adevărat încredere în tine, nu ai nevoie doar să te faci plăcut, să obții acest lucru cu orice preț. Pur și simplu ești. Felul unic al fiecăruia este ceea ce atrage apropierea și aprecierea celorlalți.

Experiența cea mai autentică ne-o poate aduce doar prezentul. Atunci când ne obsedăm de trecut sau când ne facem prea multe griji sau avem așteptări despre viitor, uităm să trăim prezentul și să ne luăm din el ceea ce avem nevoie. Experiențele vin și trec și le filtrăm în funcție de raportarea la ceea ce a fost sau va veni. Cum ar fi să le luăm așa cum sunt, să trăim doar prezentul? Pur și simplu, să ne bucurăm atât cât ține și să vedem apoi ce ne-a adus? Pare a fi o abordare lipsită de repere, de cunoscut, însă este experiența cea mai autentică, în acord cu sinele nostru de acum. Și spun tocmai sinele de acum, deoarece ne aflăm în continuă schimbare.

Ceea ce face ca autenticitatea să ajungă la un nivel superior presupune o muncă de cunoaștere de sine. Dacă iubirea necondiționată ne-o oferă cei dragi, iubirea și încrederea în sine sunt resurse interioare inalienabile, trăirea prezentului este o provocare. Iar cunoașterea de sine este un mod de a fi. Este alegerea de a-ți trăi viața conștient, asumându-ți riscul de a ajunge în cele mai adânci dedesubturi ale tale și curajul de a îmbrățișa orice vine de acolo, bucurându-te de fiecare experiență.

Ce am putea să facem pentru a deveni mai autentici?

Cred că ar trebui să ne întrebăm mai des, iar dacă nu reușim să facem din asta o obișnuință, măcar în acele momente în care ne simțim pierduți:

Ce îmi doresc cu adevărat acum?

Ce simt vis-à-vis de această situație în care mă aflu?

Care sunt acele lupte care se dau în mine?

Pe cine vreau să mulțumesc prin ceea ce vreau să fac?

De ce îmi este cel mai teamă să se întâmple?

Și în spatele acestor întrebări dacă răspunsul pare că nu mă duce nicăieri, atunci să mă uit mai bine, să mă întreb din nou De Ce? Ce stă în spatele acestei dorințe a mea? Oare nu cumva ajung la nevoia de a fi iubit necondiționat?

Sursa foto: pullinc.com

Articol scris de luiza.neacsu

Primul lucru este acela de a te accepta în mod profund pe tine însuţi. Daca te accepti asa cum esti, vei exista cu adevarat in fiecare moment. Fii doar tu insuti si va fi sufficient. Osho

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »