25 Oportunități | 36 Organizații

În căutarea jobului potrivit

Când vine vorba să cauți jobul potrivit pentru tine, din proprie experiență, îți sugerez să profiți de ceea ce îți este natural să faci și de faptul că ești bun în a face acel lucru. Mai departe, rămâne să îmbunătățești aceste atuu-ri și satisfacția va veni negreșit la un moment dat. Poate părea un clișeu, dar realitatea însăși ne arată într-adevăr că, a-ți urma pasiunea, este decizia cea mai potrivită în alegerea jobului. Bine, bine, pasiune-nepasiune, dar cum ajungem la ea? Unde o căutăm?

Probabil că sunt o sumedenie de modalități de a iniția căutarea. Eu m-am gândit la câteva dintre pistele pe care poți să le urmezi în această căutare. Ceea ce propun este un exercițiu de reflectare și introspecție, pentru care merită să acorzi din timpul tău, având în vedere că miza este atât de importantă.

Puncte forte și calități prin care te faci remarcat/ă

Un bun punct de plecare este să reflectezi și să creezi, fie pe hârtie, fie să îți așezi în minte, o listă care să puncteze:

  • acele calități pe care le ai și care te fac să te distingi de restul persoanelor
  • tipuri de activități în care te simți confortabil să îți iei angajament și, de obicei, le duci la capăt fără a fi împins de la spate în vreun fel; ai senzația că e firesc să se întâmple și parcă nu conșitentizezi piedicile care îți apar în cale; tot ce știi este că drumul este neted
  • calităti care îți sunt recunoscute de către cei din jur; acelea pentru care ești admirat, apreciat, lăudat
  • activităti pe care ai putea să le faci oricând și pe termen lung, fără a te plictisi

Studiile și specializările pe care le ai

Dacă vezi o legătură strânsă între ceea ce ai studiat și ce fel de muncă vrei să desfășori, este ideal. În acest caz, efortul de căutare este mult ușurat.

Poate că nu vezi încă o legatura între ceea ce vrei să faci și ceea ce ai studiat, dar dacă stai să te gândești la motivul care te-a făcut să urmezi acele studii, ce îți spune despre tine? Care erau așteptările tale la momentul în care ai luat decizia? Ce credeai că o să îți aducă acele studii? Ce ți-au adus, dar mai ales ce nu ți-au adus?

Preferintele pentru un anumit mod de lucru, program și ritmul personal

Preferi să lucrezi în mod alert, de regulă? Îți place să grăbești procesele?

Ai nevoie de deadline-uri care să te impulsioneze? Să nu te plictisești și să rămăi angrenat?

Sau îți place să lucrezi în tihnă, pitrocind răspunsurile și deciziile?

Lucrezi mai bine de unul singur, sau nu reușești să miști un deget dacă nu ai în jurul tău oameni care lucrează pentru același scop?

Atunci cănd trebuie să te apuci de o activitate, te gândești în ansamblu cum va funcționa, sau tinzi să iei pe rând fiecare etapă, stăruind asupra tuturor detaliilor care îți vin în minte în mod automat?

Când vine vorba despre program, cu toții ne-am dori să putem decide când să muncim și când să ne relaxăm. Deși nu tot timpul programul propus de angajator se pliază pe ceea ce noi ne dorim, putem totuși să facem mici ajustari. Întâi ar fi bine să realizezi care sunt perioadele din zi în care te simți mai productiv/ă și cele în care îți este lehamite de orice fel de muncă. Dacă a sta la program este o corvoadă prea mare pentru tine, atunci este clar că acesta este un criteriu pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când te decizi ce job să alegi.

Echilibrul muncă-timp personal

Anumite profesii tind să interfereze foarte mult cu viața personală. Chiar și în timpul liber, medicii sunt chemați dacă este vorba despre un pacient de-al lor, sau o urgență necesită prezența lor. Anumite evenimente de la job se întâmplă în weekend, sau presupun delegații, deplasări în alt oraș, sau chiar în altă țară. Pentru unii, a pleca de acasă poate reprezenta un stres în plus; chiar și timpul petrecut pe drum poate deranja. Iar pentru alții, dimpotrivă, sunt experiențe noi, inedite. Tu în ce categorie te încadrezi?

Preferi să muncești mai puțin de 5 zile pe săptămână și să te bucuri de libertatea pe care ți-o oferă timpul liber în plus? Dacă ești dispus să îți asumi și neajunsurile pe care această decizie ți le aduce, atunci este un criteriu de care să ții cont.

Să te asculți pe tine și ceea ce este mai important pentru tine în viață, cugetând asupra dorințelor, limitelor și asupra a ceea ce ai trăit în diverse experiențe de viață, este cel mai personal demers dinainte de a lua o decizie. Și te încurajez să inițiezi acest proces și să îți acorzi atâta timp cât ai nevoie pentru a-l parcurge.

Decât să fugi după anumite joburi despre care „se știe” că ar aduce anumite beneficii cum ar fi: statutul, banii, relațiile, puterea, mai bine cauți în străfundul tău și vezi ce te mișcă pe tine. A nu se confunda aici, cu ceea ce înseamnă să îți cauți un job care să îți ofere stabilitate și/sau securitate materială – pentru că tu însuți ești o persoană care se simte confortabil atunci când ai un anumit grad de stabilitate, nu doar în ceea ce privește jobul ci și în alte arii ale vieții. Sau cum ar fi să te orientezi spre acele domenii/industrii în care parcursul carierei presupune o creștere rapidă, tocmai pentru că tu în mod natural ești o fire care dorește să împingă lucrurile și să ardă mai repede etapele. Poate că acum îți este mai clară diferența între a munci pentru a obține beneficii sugerate de alții sau de societate și a muncii pentru satisfacțiile pe care tu ți le dorești pentru tine.

Nu aș vrea să las impresia că nu iau în considerare beneficiile ce vin odată cu munca; ar fi ipocrit din partea mea. Cu toții avem nevoie de acestea pentru a ne impulsiona și cel mai important, pentru a conștientiza valoarea muncii noastre, simțindu-ne împliniți și apreciați.

Ceea ce afli în urma acestui exercițiu, poți să fructifici mai departe, oferindu-ți răgaz să exersezi în activitățile care îți plac, sau să înveți mai mult despre domeniile care te atrag.

Pentru a continua această explorare, îți las mai jos niște link-uri la care vei găsi nișe teste faine, în limba engleză, care să te ajute în acest demers:

http://www.mycareerquizzes.com/job-quizzes

http://www.high-school.devry.edu/personality-profile/questions.htm

https://www.whatcareerisrightforme.com/career-aptitude-test.php

Sursa foto: nrpt.co.uk

 

Articol scris de luiza.neacsu

Primul lucru este acela de a te accepta în mod profund pe tine însuţi. Daca te accepti asa cum esti, vei exista cu adevarat in fiecare moment. Fii doar tu insuti si va fi sufficient. Osho

Vezi toate articolele ale acestui autor →

« »